Ερχονται βαρύτατες πειθαρχικές ποινές για τους αστυνομικούς που υποπίπτουν σε σοβαρά παραπτώματα, αφού πλέον και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικές τις ρυθμίσεις που προβλέπουν ποινές έως απόταξη για τους επίορκους αστυνομικούς.
Παράλληλα το δικαστήριο έκρινε συνταγματικές τις ρυθμίσεις που προβλέπουν ποινές έως απόταξη για όσους αστυνομικούς διαπράττουν αδίκημα σε βάρος ανωτέρου που σχετίζεται με την εκτέλεση της υπηρεσίας και για όσους ασκούν δημόσια κριτική κατά της ιεραρχίας με προσβλητικές και υποτιμητικές εκφράσεις ή με ψευδή επιχειρήματα.
Σύμφωνα με το «Εθνος» στην απόφαση του το ανώτατο δικαστήριο τονίζεται ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις δικαιολογούνται από λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με τη διαφύλαξη του κύρους και της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας.
Το ΣτΕ, επικυρώνοντας ως συνταγματικό το ΠΔ 120/08, δέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι:
- Νόμιμα τιμωρείται με απόταξη κάθε συμπεριφορά που μαρτυρά διαφθορά χαρακτήρα. Η διάταξη δεν είναι αόριστη, γιατί προφανώς καθιερώνει ως παράπτωμα κάθε συμπεριφορά που έρχεται σε οξεία αντίθεση προς αρχές και αξίες που διέπουν την κοινωνική συμβίωση και υποδηλώνει ιδιαίτερη κοινωνική και ηθική απαξία στο πρόσωπο του πειθαρχικά διωκόμενου αστυνομικού.
- Δικαιολογημένα προβλέπεται απόταξη για ροπή στη χρήση οινοπνευματωδών. Δεν τιμωρείται κάποια προδιάθεση (όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις) αλλά η μόνιμη τάση αστυνομικού για μέθη.
- Αργία με απόλυση αντιμετωπίζει όποιος αποδέχεται υπηρεσίες, τρόφιμα ή ποτά χωρίς να πληρώσει. Οι ενώσεις υποστήριζαν ότι κατά παράβαση του Συντάγματος μπορεί να τιμωρούνται έτσι κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, όπως το κέρασμα στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης μεταξύ συναδέλφων.