Ο Ravi Shankar έγινε φέτος 91 χρονών και συνεχίζει απτόητος τις συναυλίες. Η Laura Barnett του πήρε μια συνέντευξη για την Guardian στην οποία ο διάσημος Ινδός μουσικός και συνθέτης εξομολογείται το θαυμασμό του για τη Lady Gaga και την απέχθειά του για τα γηρατειά.
Τι σε ώθησε να ξεκινήσεις;
Πήγα στο Παρίσι με το χορευτικό γκρουπ του αδερφού μου Uday το 1930. Ξεκίνησα σαν χορευτής, αλλά σταδιακά ενδιαφέρθηκα περισσότερο για τη μουσική.
Πώς το αποφάσισες;
Όταν γνώρισα τον (συνθέτη και μουσικό) Allauddin Khan στα 15 μου. Έγινε ο γκουρού μου. Επέστρεψα στην Ινδία για να μελετήσω το σιτάρ μαζί του για 7 χρόνια. Μόνο τότε ήμουν έτοιμος να γίνω επαγγελματίας μουσικός.
Πώς είναι η ινδική κλασική μουσική σκηνή εν συγκρίσει με της Βρετανίας;
Στη Βρετανία, την κλασική μουσική τη συνθέτουν μεμονωμένα άτομα και μετά τη σημειώνουν. Η ινδική μουσική βασίζεται σε ορισμένες συχνότητες που ονομάζονται ragas.
Είναι σκληρό το τίμημα της επιτυχίας;
Είμαι 91 χρονών τώρα, έτσι δεν έχω μάθει να ζω με αυτό και ποτέ δεν θα μάθω. Ορισμένες στιγμές όμως είναι πολύ πιο δύσκολες από άλλες. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω με τον George Harrison (το 1966), έγινα και εγώ ποπ είδωλο. Όπου πήγαινα με αναγνώριζαν και δεν μου άρεσε καθόλου αυτό.
Τι θυσίες έχεις κάνει για την τέχνη σου;
Δεν νομίζω ότι έχω θυσιάσει κάτι. Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι το ινδικό κοινό μου σκέφτηκε ότι το θυσίαζα με το να δουλεύω με τον George. Έγινα γνωστός ως το «πέμπτο σκαθάρι». Στην Ινδία με θεωρούσαν τρελό.
Ποιο επίτευγμά σου σε κάνει περήφανο;
Το ότι βοήθησα το δυτικό ακροατήριο να έχει μια καλύτερη κατανόηση της ινδικής κλασικής μουσικής. Όταν ξεκίνησα να παίζω εδώ, οι κριτικοί δεν το έπιασαν. Σε μια συναυλία στο Madison Square Garden, πέρασα μερικά λεπτά κουρδίζοντας το σιτάρ και το κοινό άρχιζε να χειροκροτεί μόλις τελείωσα. Τους είπα: «Αν σας άρεσε αυτό, τότε σίγουρα θα ευχαριστηθείτε τη συναυλία».
Ποιους άλλους καλλιτέχνες θαυμάζεις;
Είδα μερικά μουσικά βίντεο της Lady Gaga για πρώτη φορά πρόσφατα. Τη θαυμάζω για τη θεατρικότητα που έχει. Είναι πολύ έξυπνη performer.
Ποιο έργο τέχνης θα ήθελες να σου ανήκει;
Μου αρέσει η δουλειά του Ματίς και του Πικάσο, αλλά δεν έχω και εκατομμύρια για να αποκτήσω έναν πίνακα και δεν πιστεύω ότι η τέχνη πρέπει να ανήκει σε κάποιον.
Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν νεαρό μουσικό;
Δεν θα του έδινα καμία συμβουλή. Θα μάθαινα από αυτόν.
Υπάρχει κάποιο είδος τέχνης που δεν αντέχεις;
Δεν εκτιμώ την avant-garde, την ηλεκτρονική μουσική. Με αρρωσταίνει.
Πώς θα σου άρεσε να σε θυμούνται;
Για τη μουσική μου, αν είναι να με θυμούνται για κάτι.
Εν συντομία
Γεννηθείς: Βαρανάσι, Ινδία, 1920
Η καλύτερή του στιγμή: «Το ότι έχω μια υπέροχη οικογένεια».
Η χειρότερή του στιγμή: «Το σήμερα. Στο μυαλό είμαι ένας νεαρός άνδρας. Έχω τόσες πολλές μουσικές ιδέες, αλλά το σώμα μου είναι πολύ αδύναμο για να τις παίξει».
Πηγή: Guardian