Ενώ σήμερα, Παρασκευή, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν εναντίον των εκτρώσεων η δικηγόρος Σάρα Βέντινγκτον θυμάται πώς κέρδισε μια μεγάλη μάχη πριν από 40 χρόνια.
Με συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro η Σάρα Βέντινγκτον εξηγεί ότι στην Αμερική το δικαίωμα στην έκτρωση απειλείται εκ νέου και θα έπρεπε να βρει υπερασπιστές.
Πριν από 40 χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε την έκτρωση ως θεμελιώδες δικαίωμα εγγυημένο από το Σύνταγμα της χώρας. Εκείνη την εποχή η άγνωστη τότε Σάρα Βέντινγκτον υπερασπίστηκε το θέμα στο Δικαστήριο. Σήμερα η ίδια ομολογεί ότι δεν περίμενε αυτή τη θετική απόφαση.
«Στις αρχές της δεκαετίας του '60 το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Ωστιν, στο Τέξας δεν επέτρεπε την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη γιατί ήταν διαδεδομένη αντίληψη ότι τη νύχτα του γάμου δεν έπρεπε να έχει προστασία στη σύλληψη» αναφέρει στη συνέντευξή της.
Εκείνη την εποχή, αυτή η νεαρή Τεξανή, μόνη γυναίκα φοιτήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιό της, διατηρούσε επαφή με μια ομάδα φεμινιστριών που βοηθούσαν νεαρές γυναίκες να κάνουν έκτρωση, ταξιδεύοντας κυρίως στο Μεξικό. «Ενεργοποιήθηκα όταν ήρθαν μια μέρα και με ρώτησαν ποιές ήταν οι ποινικές ρήτρες», αναφέρει και υπενθυμίζει ότι πριν από 40 χρόνια η έκτρωση ήταν παράνομη στην Αμερική.
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να διαθέτουν ειδική πτέρυγα για τις γυναίκες που έφταναν εκεί σακατεμένες από αυτοσχέδιες εκτρώσεις» αναφέρει.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 47% των Αμερικανών είναι εναντίον της έκτρωσης, σε μια κοινωνία που συντηρητικοποιείται εκ νέου. Το 53% των ερωτηθέντων απαντά ότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθεί κανείς. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι νέοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το δικαίωμα στην έκτρωση είναι κεκτημένο, αλλά κάνουν λάθος» αναφέρει η Σάρα Βέντινγκτον.