Αυγολέμονο, γιουβέτσι και φρέσκα ψάρια από τη Μεσόγειο παρελαύνουν κάθε βράδυ στο ελληνικό εστιατόριο Κελάρι της Ουάσιγκτον, κάνοντας αντίπραξη στην κυριαρχία των φιλέτων και παρηγορώντας τους νοσταλγούς της πατρίδας, διπλωμάτες, πολιτικούς, επισκέπτες. Από χθες και ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε σε αυτό το club.
Eκεί χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέφαγε με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν και άλλους αξιωματούχους, όπως έγραψε στο twitter ο Μιχάλης Ιγνατίου επικαλούμενος πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί έχουν γευματίσει πολλές φορές ο Γιώργος Παπανδρέου και μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν τακτικοί επισκέπτες της Ουάσιγκτον. Μην περιμένετε όμως ότι στην αίθουσα του εστιατορίου – μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε περίπου 200 άτομα- ακούγονται μόνο ελληνικές λέξεις. Το Κελάρι αποτελεί σταθερή αξία της γαστρονομικής σκηνής της αμερικανικής πρωτεύουσας.
Πίσω από την επιτυχία του βρίσκεται ο Σταύρος Ακτύπης, που ονειρεύτηκε να μεταφέρει στο εστιατόριο την ατμόσφαιρα των νησιών του Ιονίου, όπου και μεγάλωσε. Ξύλινες κολόνες χωρίζουν την αίθουσα, μεγάλες επιφάνειες υφάσματος καλύπτουν το ταβάνι οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε ένα απαλό ροδακινί χρώμα, τα πατώματα είναι από λαμπερό κόκκινο δρυ, ενώ μέσα στη σάλα ένα ψυγείο φιλοξενεί πάνω σε πάγο θαλασσινά εδέσματα. Ο διακοσμητικές αναφορές, προέρχονται από την εποχή της βενετικής κυριαρχίας στα Ιόνια – κάτι που συνειδητά επέλεξε ο κ.Ακτύπης για να κινηθεί πέρα από την πεπατημένη εικόνα της ελληνικής ατμόσφαιρας. Είχε προηγηθεί η επιτυχία του εστιατορίου στη Νέα Υόρκη πριν ακολουθήσει το 2009 το Κελάρι.
Οι γεύσεις ελληνικότατες, με το κρασί να κλέβει τις εντυπώσεις. Η κριτικός των New York Times δήλωνε ενθουσιασμένη από τα καλοψημένα παϊδάκια, το θαλασσινό γιουβέτσι που περιέχει και ούζο, την τραγανή μελιτζάνα και τα κριτσανιστά κολοκυθάκια με το τζατζίκι και βέβαια με τον μπακλαβά. Μια λέξη χρησιμοποίησε για να περιγράψει το φαγητό στην κριτική της :superb!