Τσίπρας: Η λιτότητα δεν αντιμετωπίζει την κρίση - iefimerida.gr

Τσίπρας: Η λιτότητα δεν αντιμετωπίζει την κρίση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο κ. Τσίπρας που συνοδευόταν από την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Νίκο Παππά, τον διπλωματικό σύμβουλο Γιώργο Αϋφαντή και τον οικονομολόγο Γιάννη Μηλιό είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ερικ Ρούμπιν, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ και άλλους ζητήματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν «σημεία συμφωνίας και διαφωνίας», ενώ και «κοινή διαπίστωση» ήταν ότι η λιτότητα δεν αντιμετωπίζει την κρίση και πως η γερμανική επιμονή οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και επικίνδυνο αδιέξοδο.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος σε μια σειρά ζητημάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «συνέχεια και συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική, ενώ παρουσίασε τις απόψεις του για την αύξηση των φαινομένων βίας, με στοχευμένες επιθέσεις, καθώς και για τις ναζιστικές μεθόδους της Χρυσής Αυγής.

Οι Αμερικανοί συνομιλητές του, από την πλευρά τους, δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια στα θέματα τρομοκρατίας και εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις απόψεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις «δημοκρατικές παραδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών θα πρέπει να μετατρέπεται σε πολιτική δύναμη».

Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τονίσθηκε και από τις δυο πλευρές η αναγκαιότητα για υπεράσπιση «κοινών αξιών» και για «αμοιβαία συνεργασία».

Η εξωτερική πολιτική του κ. Τσίπρα

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις απόψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις διαφορές με την ΠΓΔΜ, ενώ υπογράμμισε επίσης το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας για αξιοποίηση της ΑΟΖ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνοντας την αντίθεσή του περί «συμψηφισμού» με το χρέος της χώρας.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, αποτελώντας πόλο σταθερότητας και συνεργασίας, ενώ για τις σχέσεις με την Τουρκία επισήμανε ότι πρέπει να βασίζονται στην αμοιβαία αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Για το Κυπριακό είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να δοθεί προοπτική με τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, την εποχή που στην τουρκοκυπριακή ηγεσία βρισκόταν ο κ. Ταλάτ.

Για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επανέλαβε τη θέση για επίλυση της διαφοράς με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό. Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι γέφυρα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ