Eurobank: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός Grexit - iefimerida.gr

Eurobank: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός Grexit

Eurobank: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός Grexit
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία βλέπει η Eurobank Research στο τελευταίο τεύχος της έκδοσης «7 Ημέρες Οικονομία», με κύριο άξονα τη μείωση των περιθωρίων αποδόσεων των 10ετών ομολόγων. Όπως σημειώνει, απομακρύνεται η προοπτική του GREXIT, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να επιτύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ωστόσο η Eurobank κάνει λόγο για πολιτικούς κινδύνους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Εμπιστοσύνη από τους δανειστές

Η έγκριση των δανείων από Eurogroup και ΔΝΤ σηματοδοτούν το κλίμα εμπιστοσύνης που εδραιώνεται με αργά βήματα από πλευράς των δανειστών για την ελληνική οικονομία. Η εμπιστοσύνη αυτή βασίζεται κυρίως στην πρόοδο που σημείωσε τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τη νομοθέτηση /εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Eurobank αναφέρουν:

«Ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζονται μια σειρά από μέτρα (που περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και στο νέο νόμο για τη φορολογία εισοδήματος) που έχουν άμεση επίπτωση στους μισθούς, τις συντάξεις και την φορολογία εισοδήματος. Η ελληνική οικονομία ήδη εισήλθε στον 6ο χρόνο με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα και την καταναλωτική δαπάνη. Αν η μείωση στην συνολική ζήτηση συγκρατηθεί σε επίπεδα κοντά, αλλά χαμηλότερα του -7,0% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, τότε αναμένουμε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Ο πολιτικός κίνδυνος

«Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τον σημαντικό πολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή των μέτρων και η επιδείνωση της κρίσης. Η συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας είναι δυνατόν να τεθεί σε κίνδυνο. Η χώρα δε θα πρέπει να εισέλθει πάλι σε μια περίοδο αβεβαιότητας με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που δεν θα οδηγούν σε σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Το παράδειγμα του 2012 δεν πρέπει να επαναληφθεί...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ