Οι «κακές» συνήθειες της οικονομικής ελίτ της Κίνας - iefimerida.gr

Οι «κακές» συνήθειες της οικονομικής ελίτ της Κίνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στατιστική έρευνα της KPMG σχετικά με το κινεζικό αγοραστικό κοινό προϊόντων πολυτελείας παρέχει μία πολύ καθαρή εικόνα της ψυχολογίας της οικονομικής ελίτ της χώρας, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το qz.com, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Κίνα εξελίσσεται σε κατεξοχήν χώρα των ευκαιριών για high-end εμπορικές φίρμες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σκιαγραφείται και μία άλλη πολύ πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της κινεζικής ελίτ – μιας πολυάριθμης ομάδας προνομιούχων εξαιρετικά ανασφαλούς και εμμονικά αφοσιωμένης στο κυνήγι του κύρους και της αναγνωρισιμότητας, η οποία «πλατσουρίζει» στην πολυτέλεια με σκοπό να αντλήσει αυτοπεποίθηση.

Χαρακτηριστική είναι η προτίμηση της σε ξένες εμπορικές μάρκες, όπως και η τάση της να στέλνει τα παιδιά της σε σχολεία του εξωτερικού – κάτι που υποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης της στην κυβέρνηση και στην ποιότητα των κινεζικών αγαθών.

Αυτή η τάση των ισχυρών οικονομικά τάξεων της Κίνας αποδεικνύεται εξαιρετικά προσοδοφόρα για τους ξένους εμπορικούς οίκους και αντιπροσώπους που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Όσον αφορά τις τάσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, τα ευρήματα μαρτυρούν τα εξής:

-Το 85% των Κινέζων εκατομμυριούχων σχεδιάζει να στείλει τα παιδιά του σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Το ίδιο ισχύει και για το 90% των δισεκατομμυριούχων.

-Το 71% των Κινέζων που συμμετείχαν στην έρευνα της KPMG πραγματοποίησαν μέσα στο 2012 κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό.

-Παρά τους ισχυρούς μηχανισμούς οικονομικού ελέγχου, το ένα τρίτο των Κινέζων εκατομμυριούχων διαθέτει επενδυτικά αγαθά εκτός Κίνας.

-Το 57% των Κινέζων προτιμά τα γερμανικά αυτοκίνητα, έναντι του 8% που επιμένει στα κινεζικά.

-Το 59% των πλούσιων Κινέζων δείχνει προτίμηση στις εμπορικές μάκρες πολυτελείας υψηλής αναγνωρισιμότητας.

-Το 32% (η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα) αγοράζει αγαθά πολυτελείας, επειδή τους προσδίδει μία αίσθηση κύρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ