Χάρη στις δρακόντιες περικοπές η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα κατορθώσουν να ελέγξουν τα κονδύλια για τα επιδόματα και τις συντάξεις του πληθυσμού που γερνάει. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Οίκου Αξιολόγησης Fitch για την γήρανση του πληθυσμού των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Σύμφωνα με τον Οίκο Fitch οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις χώρες που προαναφέραμε εξασφαλίζουν τον έλεγχο στα επιδόματα και τις συντάξεις του γηρασμένου πληθυσμού.
«Λίγες χώρες είναι εκτεθειμένες σε έναν άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο, χωρίς άμεσες μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά τους συστήματα ο Oίκος Fitch θα εξαρτήσει τη βαθμολογία των χωρών, κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, από τις ισχυρές πιέσεις που θα δέχονται εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού» αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση η πρώτη χώρα που απειλείται από τα δυσάρεστα προγνωστικά είναι η Ιαπωνία. Ενα από τα δεδομένα που αναφέρεται στην έκθεση -και μπορεί να μας κάνει να χαμογελάσουμε- είναι το γεγονός ότι στην Ιαπωνία πωλούνται περισσότερες πάνες για γεροντική ακράτεια παρά για νεογέννητα μωρά! Το 23% των Ιαπώνων έχει ηλικία από 65 ετών και άνω, μια αναλογία μοναδική στον κόσμο.
Εκτός από την Ιαπωνία η Ιρλανδία και η Κύπρος απειλούνται από την αύξηση του κόστους επιδομάτων και συντάξεων στον γηράσκοντα πληθυσμό, όπως αναφέρει η έκθεση.
«Παρότι η επίλυση της οικονομικής κρίσης παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη βαθμολόγηση των ανεπτυγμένων οικονομιών, εντούτοις χωρίς επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού αυτές οι οικονομίες διακινδυνεύουν μια νέα οικονομική κρίση» σημειώνει η έκθεση.