Ασύλληπτες φορολογικές επιβαρύνσεις φέρνει το νέο πακέτο που ετοιμάζεται να περάσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς, παρά τις ενστάσεις υπουργών και βουλευτών, τα περιθώρια ελιγμών χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ασφυκτικά. Το βασικό σημείο τριβής δεν είναι άλλο από τη δραστική μείωση του αφορολογήτου, από την οποία ενδέχεται τελικά να μην εξαιρεθούν ούτε καν οι συνταξιούχοι! Συν τοις άλλοις, στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολογήτου να μην ισχύσει εφεξής, δηλαδή από τον Ιούλιο και μετά, αλλά να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, όπως δηλαδή έγινε και πέρσι, με τις περικοπές των μισθών στο Δημόσιο! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ακόμα και μισθοί της τάξης των 700 ευρώ όχι απλώς θα έχουν κρατήσεις φόρου από τον Ιούλιο, αλλά ενδέχεται να επιβαρυνθούν και με αναδρομικές κρατήσεις του πρώτου εξαμήνου, εξανεμίζοντας τελείως την αγοραστική δύναμη και των πλέον ασθενέστερων στρωμάτων.
Στο τραπέζι παραμένει, επίσης, το ενδεχόμενο να μην εξαιρεθούν όλοι οι συνταξιούχοι από τη μείωση του αφορολογήτου, αλλά μόνο οι άνω των 60 ετών, λειτουργώντας έτσι ως ένα ακόμα αντικίνητρο για πρόωρες αποχωρήσεις. Όσον αφορά, δε, στους ελεύθερους επαγγελματίες, εδώ δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για εξαίρεση κάποιων εξ αυτών έτσι ώστε να φορολογούνται με το νέο αφορολόγητο των μισθωτών, παρά το ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών αν και παρέχουν επί της ουσίας μισθωτή εργασία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα θεωρηθούν συλλήβδην φοροφυγάδες και θα έχουν τελικά διαφορετική μεταχείριση από τους υπόλοιπους φορολογούμενους, παρά το ότι μόλις πέρσι ο ίδιος υπουργός Οικονομικών είχε εξομοιώσει το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, με το ακριβώς αντίθετο σκεπτικό!
Το μοναδικό σημείο όπου ενδέχεται να υπάρξει "παζάρι" στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογούνται τα εισοδήματα από τις 6.000 ή τις 8.000 έως τις 12.000 που ήταν έως τώρα το αφορολόγητο. Το πιο... ευνοϊκό σενάριο προβλέπει συντελεστή 10%, κάτι που σημαίνει ότι γι' αυτές τις κατηγορίες εισοδημάτων θα προκύψει φόρος 400- 600 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει, ωστόσο, το πρώτο κλιμάκιο να μη σταματά στις 12.000 ευρώ αλλά να φτάνει έως τις 16.000 ευρώ, όπως σήμερα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται με συντελεστή 18% και ο αναλογών φόρος θα διαμορφωθεί στα 1.440 - 1.800 ευρώ! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών -συνυπολογιζομένων των ελαφρύνσεων λόγω αποδείξεων- προβλέπουν μέσο επιπλέον φόρο από τη μείωση του αφορολογήτου, της τάξης των 200- 300 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση!
Έντονες συγκρούσεις εντός της κυβέρνησης και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προκαλεί, επίσης, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει διά της πλαγίας οδού το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, καθώς ο ΦΜΑΠ, πριν προλάβει καν να εφαρμοστεί -υπενθυμίζεται ότι δεν έχει γίνει καν εκκαθάριση του ΕΤΑΚ του 2009-, επί της ουσίας καταργείται, αφού το αφορολόγητό του μειώνεται από τις 400.000 ευρώ όχι στις 300.000 ευρώ που ήταν η αρχική σκέψη, ούτε καν στις 250.000 ευρώ που ήταν η πιο προχωρημένη σκέψη, αλλά στις 100.000 ευρώ, όσο ήταν δηλαδή επί ΕΤΑΚ, με μια προσαύξηση της τάξης των 50.000 ή 100.000 ευρώ για ζευγάρι! Το ...κερασάκι στην τούρτα είναι η επιβολή συντελεστή 0,01% ή 0,02%, δηλαδή ενδεχομένως υψηλότερου από το ΕΤΑΚ, ενώ, αν συνυπολογίσει κανείς και τις αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που έρχονται το φθινόπωρο, είναι προφανές ότι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες πρόκειται να "τιμωρηθούν" από το υπουργείο Οικονομικών.
Όσο για το ζήτημα της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει "μισάνοικτο" έως τον Οκτώβριο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει αφενός το πώς θα εξελιχθούν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων, αφετέρου το πώς θα εξελιχθούν τα δημοσιονομικά στο δεύτερο εξάμηνο. Κι αυτό γιατί από τη μία με βάση τις τιμές θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια επίπεδα θα καθοριστεί ο ενιαίος συντελεστής ΕΦΚ, με δεδομένη την πρόθεση να μειωθεί ο συντελεστής που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, ενώ από την άλλη θα πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το ύψος και ποιος ο αριθμός των δικαιούχων ειδικού επιδόματος (το άλλοτε επίδομα θέρμανσης)...