Σε αναβολή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου οδηγήθηκε η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών που ζητούν χρόνο για να ενημερωθούν και απαιτούν να μην έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Έτσι, μετά από 8ωρη συνεδρίαση, το άτυπο υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό αποφάσισε να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Ιουνίου). Τόσο όμως το Μεσοπρόθεσμο όσο και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 8 Ιουλίου, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης. Και, όπως έχουν αποκαλύψει τόσο ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, το ελληνικό δημόσιο έχει χρήματα μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν αργά τα μεσάνυχτα (το άτυπο ολοκληρώθηκε στις 00:30!) η κυβέρνηση:
- Θα φέρει από Σεπτέμβριο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο και θα ισχύσει από την 1/1/2012. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μείωση συντελεστών ΦΠΑ και μείωση φορολόγησης των επιχειρήσεων για να τονωθεί η αγορά.
- Επιμένει στη θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ. Συζητείται εναλλακτικά (αν και με λίγες πιθανότητες) να θεσπιστεί ένα μικρό τέλος για κάθε τετραγωνικό ακίνητης περιουσίας, ανεξαρτήτως αντικειμενικής αξίας.
- Συζητά το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου στα 8.000 που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο αλλά και όσα αφορούν στις απολύσεις με άλλα ισοδύναμα (όπως η εργασιακή εφεδρεία). Υιοθέτησε επίσης τις προτάσεις της ΝΔ για την επέκταση του πόθεν έσχες και την αύξηση των κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
«Δεν τίθεται ζήτημα ούτε ετέθη ποτέ να μη στηρίξει το μεσοπρόθεσμο το υπουργικό συμβούλιο» έλεγε κορυφαίος υπουργός αμέσως μετά, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Πάντως αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις με την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε.