Βερολίνο:Η ενίσχυση στην Ελλάδα δεν έχει "κλειδώσει" ακόμα - iefimerida.gr

Βερολίνο:Η ενίσχυση στην Ελλάδα δεν έχει "κλειδώσει" ακόμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα και η εκταμίευση της δόσης των 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τον προσεχή Ιούλιο δεν είναι γεγονότα τελεσίδικα, όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο (…)Η γερμανική κυβέρνηση θα καθορίσει τη στάση της αφού πάρει στα χέρια της την έκθεση της επιτροπής της τρόικας». Αυτό, πρόσθεσε, θα γίνει την προσεχή Τετάρτη. Και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί την ίδια ημέρα, ήτοι αμέσως μετά την επιστροφή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από την Ουάσιγκτον, όπου έχει συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Η καγκελάριος, τόνισε, υποστηρίζει το αίτημα του υπουργού οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε για συμμετοχή στην αρωγή. Ακόμη και αυτή η υποστήριξη ,ωστόσο, χαρακτηρίζεται από ένα στοιχείο αβεβαιότητας από τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμη συνεκτικό πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης στη βάση της έκθεσης της τρόικας.


Προς το παρόν πάντως, διευκρίνισε, η συμμετοχή των ιδιωτών μπορεί να γίνει μόνο σε εθελούσια βάση. «Δεν έχουμε κανένα νομικό στήριγμα για εξαναγκάσουμε τη συμμετοχή τους» είπε. «Αυτή μπορεί να καταστεί υποχρεωτική μόνο μετά το 2013,στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM».


Ο κ.Σάιμπερτ «άδειασε» τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλωντ Γιουνγκέρ σχετικά με τις δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο, αμέσως μετά τη συνάντηση του με το Γιώργο Παπανδρέου. Οι δηλώσεις αυτές, είπε, εξέφραζαν προθέσεις, σκέψεις, παραστάσεις, του κ.Γιουνκέρ, όχι όμως ειλημμένη απόφαση που είχε προσυμφωνηθεί με το Βερολίνο. «Οι αποφάσεις για τη διάθεση γερμανικού χρήματος αποφασίζονται από τους αρμόδιους γερμανικούς φορείς και μόνο» τόνισε.


Η συγκρατημένη στάση του Βερολίνου δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε και άρνηση στη βοήθεια, αλλά συνιστά μια επιπλέον πίεση προς την Ελλάδα, να τα «δώσει όλα», συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κρατικής περιουσίας, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ