Τα τελευταία χρόνια, οι βίδρες της Βρετανίας είχαν σχεδόν αφανιστεί ολοκληρωτικά εξαιτίας των βλαβερών χημικών ουσιών που κατέληγαν στα ποτάμια, γεγονός που καθιστούσε το είδος «υψηλού κινδύνου». Φέτος οι βιολόγοι μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση, αφού οι βίδρες επιστρέφουν σταδιακά στα ποτάμια, δίνοντας νέες ελπίδες για τη διατήρηση του είδους.
Τα χαριτωμένα αυτά ημι-υδρόβια θηλαστικά ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους ασβούς, τις νυφίτσες και τα γούλβερινς, όμως διαφέρουν γιατί έχουν πλατιά και δυνατά πέλματα που βοηθούν στην υποβρύχια ευκινησία, ενώ η γούνα τους είναι πυκνή και ζεστή για να μη τη διαπερνά το νερό. Ωστόσο σε αντίθεση με πολλά θηλαστικά, οι βίδρες δε ζουν σε οικογένειες και το αρσενικό δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο στην ανατροφή των μικρών.
Υπάρχουν 13 διαφορετικά είδη βίδρας παγκοσμίως και το μέγεθος των ειδών κυμαίνεται από 50 εκατοστά έως 1,5 μέτρο, ενώ το βάρος τους από 1 έως και 45 κιλά! Τα ζωάκια αυτά ήταν για χρόνια το σήμα κατατεθέν των Βρετανικών ποταμών και η αισθητή μείωση του πληθυσμού τους, λόγω των τοξικών και χημικών αποβλήτων που κατέληγαν στα ποτάμια, είχε ανησυχήσει πολύ τους ερευνητές.
Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μία επανεμφάνιση των χνουδωτών «μασκότ» των βρετανικών παραποτάμιων περιοχών και το γεγονός αυτό, αποτελεί μία αισιόδοξη νότα για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και μία μεγάλη ανακούφιση για τους επιστήμονες που μελετούσαν το συγκεκριμένο είδος.
Ο φακός του National Geographic ταξίδεψε στη Βρετανία και ακολούθησε τα ζωάκια αυτά στην καθημερινή τους ζωή παρουσιάζοντας μία σειρά από απολαυστικές φωτογραφίες.