Δραματικούς τόνους, κινδυνολογία, ακόμη και έμμεσες αλλά σαφείς πιέσεις προς τους υπουργούς και βουλευτές επιστράτευσε ο πρωθυπουργός για να πείσει για την ανάγκη υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού που διήρκεσε περί τις 9 ώρες (από τις 3 το μεσημέρι ως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα), με έντονες αντιδράσεις και διαξιφισμούς υπουργών, το μέγαρο Μαξίμου διένειμε κάποια από τα σημεία ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με αυτά:
1. Διέψευσε ότι θέλει να πάει σε εκλογές. Αλλά τουλάχιστον 4 φορές επεσήμανε τις ιστορικές ευθύνες κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής ομάδας. «Είναι ιστορικής σημασίας οι αποφάσεις μας και η στάση μας. Θα κριθεί από αυτές η υπόσταση του έθνους μας να μπορεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά να προχωρά. Και εμείς με αυταπάρνηση, με κόστος πολιτικό, να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες». Ενώ σε άλλο σημείο είπε πως «σήμερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας, αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακολουθούν κρίσιμες μέρες και εβδομάδες». Είπε επίσης πως «τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας.
2. Επιβεβαίωσε ότι θα κάνει δημοψήφισμα χωρίς να πει το πότε. Μάλιστα, έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση να φέρει άμεσα τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμοστεί -όταν χρειαστεί- αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος. «Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα» είπε ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν μια νέα θέσμιση της ελληνικής δημοκρατίας, όχι την κατάλυσή της. Όχι τη βία, αλλά τη συμμετοχή και τη συνεργασία».
3. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα ζητήσει να υπερψηφιστεί από 180 το Μεσοπρόθεσμο. «Η στάση μας και οι αποφάσεις μας, τόσο ως κυβέρνηση όσο και στην Κ.Ο. μας, αυτές τις μέρες έχουν ιστορική σημασία. Δεν μιλώ για την απαίτηση να υπερψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο με 180 ψήφους. Δεν κάνουμε εκβιασμούς. Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης».
Ο κ. Παπανδρέου δεν απέφυγε να «κινδυνολογήσει» λέγοντας πως δεν έχει αποφευχθεί η χρεοκοπία και πως διακύβευμα είναι και η παραμονή μας στο ευρώ. Στα ψήγματα αυτοκριτικής που επεχείρησε, το μόνο που βρήκε να πει είναι πως «είχαμε αρρυθμίες και καθυστερήσεις», αλλά αιτιολογήθηκε λέγοντας πως «αφιερώσαμε -αναγκαστικά βέβαια- πολύ χρόνο να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, να διαπραγματευόμαστε σκληρά και βέβαια αποτελεσματικά για να εγγυηθούμε ασφάλεια για την ελληνική οικονομία αλλά και την κάθε οικογένεια». Για τον πρωθυπουργό φταίνε επίσης τα «πολλά συμφέροντα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, αντιδρούν στις αλλαγές που φέρνουμε», «οι αδυναμίες, αναποτελεσματικότητες, ανικανότητες του πολιτικού / οικονομικού / μιντιακού / δικαστικού συστήματος» και οι «θεσμικές αγκυλώσεις και νοοτροπίες που υπάρχουν στον επιχειρηματικό, μιντιακό, κρατικό, συντεχνιακό χώρο, και πολλά άλλα κέντρα, μικρές ή μεγαλύτερες ολιγαρχίες, που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον».
Δεν παρέλειψε νε εμφανιστεί επίσης ως... αγανακτισμένος και ως αντιεξουσιαστής στην εξουσία. Ενώ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ανοικτός σε προτάσεις για πιο δίκαιη κατανομή βαρών αλλά οι οποίες δεν αναιρούν το στόχο της μείωσης του ελλείμματος.
Τέλος, διέψευσε τη φημολογία περί επιτρόπων στα υπουργεία υποστηρίζοντας πως «δεν ξέρει από πού ξεκίνησε αυτή η συζήτηση», η οποία «συνειδητά πολλαπλασιάστηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης με πολύ οργανωμένη σπουδή, με πολύ οργανωμένο τρόπο».