Πόλεμος ανακοινώσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τους δασκάλους του Κορανίου στη Θράκη - iefimerida.gr

Πόλεμος ανακοινώσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τους δασκάλους του Κορανίου στη Θράκη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του αντίστοιχου τουρκικού έπειτα από την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για τους ιεροδιδάσκαλους στη Θράκη.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την απογοήτευσή του καθώς «η Ελλάδα παράβλεψε τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης».

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η τροπολογία που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του σχετικού νόμου, ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2007, αλλά δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ύστερα από αντιδράσεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, πέρασε δίχως να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της μειονότητας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση η Συνθήκη της Λωζάνης ρυθμίζει πως η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη θα διοικεί τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά της ιδρύματα.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου Γρηγόρη Δελαβέκουρα δεν άργησε να έρθει, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση της Τουρκίας δεν συνάδει με τη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στις γνωστές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την ελληνική πολιτεία, μια απόπειρα που πέφτει στο κενό, καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θράκη, αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων» ανέφερε ο κ. Δελαβέκουρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ