Τη χορήγηση δανείου 3 δισ. δολαρίων συμφώνησε με την προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομία έπειτα από την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο Φεβρουάριο. H λαϊκή εξέγερση είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν κάθετα τα κέρδη της τουριστικής βιομηχανίας της Αιγύπτου, να ανασταλούν πολλές ξένες επενδύσεις, να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα και να δημιουργηθεί εντέλει μια μεγάλη κρίση ρευστότητας στη χώρα.
Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, από το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου καθώς και από το στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Καΐρου ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2011-2012, ο οποίος προβλέπει την αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά το ένα τέταρτο. Τα περισσότερα κονδύλια θα δαπανηθούν για να βοηθηθούν τα πλέον χαμηλόμισθα νοικοκυριά. Το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών και εν γένει οι διαρκώς οξυνόμενες εισοδηματικές και κοινωνικές διαφορές στην Αίγυπτο ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ.
Παρά την κάθετη αύξηση των δαπανών, το ΔΝΤ απεφάνθη ότι ο προϋπολογισμός της προσωρινής κυβέρνησης (το Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αίγυπτο) «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βοηθά τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας».