Δύο φορές περισσότερα απ' ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν οι μετανάστες και οι τουρίστες για τη νοσηλεία τους στα δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια.
Αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3096 στις 23/11/2012. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα, το μέτρο αφορά όλους τους μη μόνιμους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και όλους όσους προέρχονται από τρίτες χώρες, δηλαδή τους οικονομικούς μετανάστες, και προβλέπει ότι τα νοσήλεια για αυτές τις κατηγορίες νοσούντων θα είναι προσαυξημένα κατά 2,09 φορές.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γιατρού Πάνου Παπανικολάου, μέλους στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μαιευτήρια καθώς και στις ογκολογικές κλινικές, όπου τα χρήματα που ζητούνται από τους αλλοδαπούς είναι διπλάσια. «Η ανασφάλιστη Ελληνίδα για να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό χρειάζεται 850 ευρώ. Η ξένη πρέπει να πληρώσει περίπου 1800 ευρώ» υπογραμμίζει ο κ.Παπανικολάου και συμπληρώνει πως «αν δεν αλλάξει άμεσα ο νόμος θα προκαλέσει πραγματική βόμβα για τη δημόσια υγεία». Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι μετανάστες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε «ιδιωτικές κλινικές αμφιβόλου υγειινής και συνθηκών με λίγα λεφτά».
«Πιστεύουν ότι θα αυξήσουν τους πόρους για την υγεία διπλασιάζοντας τα νοσήλεια σ' αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Ετσι καλλιεργούν ρατσιστικό κλίμα, επιβάλλοντας την ατζέντα της Χρυσής Αυγής», υπογραμμίζει η Μάνια Μπαρσέφσκι από το Δίκτυο Μεταναστών και Προσφύγων, που διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.
Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας: Δεν αφορά τους μετανάστες
Αξίζει να σημειωθεί πως στελέχη του υπουργείου Υγείας διαψεύδουν το δημοσίευμα. Όπως λένε, η συγκεκριμένη απόφαση αφορά αποκλειστικά τους τουρίστες και ελήφθη στα πλαίσια του λεγόμενου «ιατρικού τουρισμού» κατόπιν Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείο δεν διαψεύδουν ότι τα νοσήλεια για τους τουρίστες είναι 2,09 φορές μεγαλύτερα από ότι για τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο εξηγούν ότι το ύψος των νοσηλείων είναι μεγαλύτερο προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν ούτως ή άλλως.