Πέθανε ο τελευταίος μετρ του Ιαπωνικού κινηματογράφου, Ναγκίσα Οσιμα - iefimerida.gr

Πέθανε ο τελευταίος μετρ του Ιαπωνικού κινηματογράφου, Ναγκίσα Οσιμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λέγεται ότι όταν είχε πρωτοπροβληθεί η αμφιλεγόμενη ταινία του «Ai No Corrida» (γνωστή και ως «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων») στις παρισινές κινηματογραφικές αίθουσες το 1976, ένας σπουδαίος, πολύ γνωστός ψυχαναλυτής της εποχής είχε δηλώσει σε κάποια γαλλική εφημερίδα πως «βλέποντας την ταινία του Όσιμα, είναι αδύνατον να κ@vλwσe!s»!

Και είχε απόλυτο δίκιο, καθώς η ταινία, αν και έμπλεη τολμηρών σεξουαλικών σκηνών απροκάλυπτης συνουσίας και ακραίων ερωτικών πρακτικών, πετύχαινε καλά το σκοπό της: δηλαδή, να περιγράψει την «κορίντα», την αρένα του έρωτα ως κάτι θεμελιακά βιτριολικό, ανεξέλεγκτο, μία κίνηση προς θάνατον, όπου η απόλαυση αγγίζει, στο απόγειό της, το διονυσιακό κομμάτιασμα και την εξαΰλωση.

Γεννημένος στο Κιότο, ο Όσιμα σπούδασε πολιτικές επιστήμες και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, όπου δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της αριστεράς, για να αποφοιτήσει το 1954.

Έκτοτε, αφιερώθηκε – τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά – στον κινηματογράφο όπου, βαθιά επηρεασμένος από τη γαλλική νουβέλ-βαγκ, έφτιαξε μερικές από τις ωραιότερες ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου.

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ