Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ αναρρώνει από επέμβαση στην οποία υποβληθηκε στη Σαουδική Αραβία για την αφαίρεση θραυσμάτων από το στήθος του ενώ η εκεχειρία ανάμεσα στα στρατεύματά του και μια ομοσπονδία φυλών φαίνεται ότι αντέχει.
Διαδηλωτές, ερεμηνεύοντας την απουσία του Σάλεχ ως ένδειξη πως εξασθενεί η εξουσία του, γιόρτασαν στους δρόμους της Σαναά όπου πραγματοποιούν από τον Ιανουάριο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
"Ποιός είναι ο επόμενος;" ρωτούσε ένα πανώ που κρατούσαν διαδηλωτές μέσα σε μια θάλασσα από κόκκινες, λευκές και μαύρες σημαίες της Υεμένης, σε μια αναφορά στο κύμα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο που σήμανε την ανατροπή των ηγετών της Τυνησίας και της Αιγύπτου.
Ο Σάλεχ τραυματίσθηκε την Παρασκευή, όταν μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε εναντίον του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά σκοτώνοντας επτά άλλους και τραυματίζοντας τους στενότερους συμβούλους του. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ριάντ.
Προσωρινά χρέη προέδρου ασκεί ο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί, ο αντιπρόεδρος, ο οποίος θεωρείται πως δεν έχει σημαντική εξουσία. Το γεγονός ότι άφησε την Υεμένη σε περίοδο τέτοιας αστάθειας, έστω και για να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη, μπορεί να δυσχεράνει την προσπάθεια του Σάλεχ να διατηρήσει την εξουσία.
Σήμερα το πρωί, μια εκεχειρία ανάμεσα στα στρατεύματα που είναι πιστά στον Σάλεχ και στην ομάδα Άχμαρ, επικεφαλής της ομοσπονδίας φυλών Σαχίντ της Υεμένης, φαίνεται πως αντέχει, προσφέροντας κάποια ανάπαυλα έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων στην πρωτεύοσυα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.
Σημαντικές τις ερχόμενες ημέρες θα είναι οι όποιες ειδήσεις για την κατάσταση του Σάλεχ και οι όποιες ενδείξεις από τη Σαουδική Αραβία σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Υεμένη -- ή αν το Ριάντ θα ασκήσει πίεση επί του Σάλεχ για να παραιτηθεί.
Οι "νέοι της επανάστασης" στην Υεμένη γιορτάσαν χθες στη Σαναά την "πτώση του καθεστώτος", όπως την ονομάζουν, μια ημέρα μετά την μεταφορά στην Σαουδική Αραβία για νοσηλεία του προέδρου της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.
"Σήμερα μια νέα Υεμένη γεννιέται" τραγουδούσαν δεκάδες νέοι συγκεντρωμένοι κοντά στο πανεπιστήμιο της Σαναά, στο σημείο που εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. "Τελείωσε. Το καθεστώς έπεσε", φώναζαν άλλοι.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν χθες στη Σανάα όταν μία χειροβομβίδα εξερράγη στο κτίριο όπου διαμένει ένας στρατηγός που υποστηρίζει τα αντιπολιτευόμενα κινήματα της Υεμένης, που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ από την εξουσία, σύμφωνα με μία ιατρική πηγή. Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστά, όμως μία στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι μπορεί να ήταν ατύχημα.
Μέλη του κύκλου του Σάλεχ κατηγορούν τον στρατηγό Αλι Μόχσεν, που έχει συνταχθεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, για την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή εναντίον του προεδρικού μεγάρου και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Υεμένης.