Πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης του Πάρκινσον με τεστ σάλιου - iefimerida.gr

Πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης του Πάρκινσον με τεστ σάλιου

Πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης του Πάρκινσον με τεστ σάλιου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Πάρκινσον ήταν ανέκαθεν μία νόσος δύσκολη ως προς τη διάγνωσή της και μέχρι τώρα ο μόνος τρόπος ήταν η κλινική εξέταση του ατόμου. Ωστόσο μία νέα μέθοδος που ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες, υπόσχεται έγκαιρη και γρήγορη διάγνωση της νόσου με ένα απλό τεστ σάλιου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Mayo Clinic, η οποία θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, είναι εφικτό να διαγνωσθεί έγκαιρα η νόσος με το τεστ.

Ο Τσαρλς Άντλερ, κύριος ερευνητής της μελέτης, εξηγεί πώς αποφάσισαν να στραφούν σε αυτή τη μέθοδο διάγνωσης: «έχουμε αποδείξει με προηγούμενες μελέτες σε νεκροτομικά ευρήματα ασθενών με Πάρκινσον, ότι οι μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον εντοπίζονταν σταθερά στους υπογνάθιους αδένες του σάλιου, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από την κάτω σιαγόνα. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει την αξία της δοκιμής σάλιου από τους συγκεκριμένους αδένες, για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον σε ζώντα άτομα. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου».

Η έρευνα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου έγινε σε 15 άτομα που είχαν νόσο του Πάρκινσον για 12 χρόνια κατά μέσο όρο. Εξετάστηκαν δύο διαφορετικοί σιελογόνοι αδένες: του αδένα στο κάτω χείλος και του υπογνάθιου αδένα των ασθενών και το σάλιο από τους αδένες αυτούς αναλύθηκε για τον εντοπισμό της πρωτεΐνης που συνδέεται με την νόσο του Πάρκινσον.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι ασθενείς είχαν στο σάλιο τους τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, ενώ η περιεκτικότητά της ήταν υψηλότερη στο σάλιο που προερχόταν από τον αδένα της κάτω γνάθου.

«Αυτή η μελέτη παρέχει την πρώτη άμεση απόδειξη για τη χρησιμότητα ενός τεστ που θα εξετάζει το σάλιο από τους υπογνάθιους αδένες, σε ζώντες ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να καθορίσουμε εγκαίρως την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή» συμπληρώνει ο Άντλερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ