Πλήρως ενήμεροι για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε για τη χώρα το ενδεχόμενο της κήρυξης στάσης πληρωμών μέσα στον Ιούνιο είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, των κομμάτων της Αριστεράς περιλαμβανομένων. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η iefimerida, κορυφαίος τραπεζίτης ο οποίος έχει πλήρη γνώση των κινδύνων που διατρέχει η χώρα ανέλαβε πρόσφατα την πρωτοβουλία και ενημέρωσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τους κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Παπαρήγα, Τσίπρα και Καρατζαφέρη για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν.
«Η χώρα φλερτάρισε με την πτώχευση δύο φορές μέσα στον Μάιο» τους είπε και εξήγησε ότι «αν η υποβάθμιση από τον οίκο Fitch ήταν δύο μονάδες περισσότερες ή υπήρχε πρόβλημα με τη δόση, τότε θα τιναζόταν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα της χώρας από έλλειψη ρευστότητας»!
«Ο κίνδυνος μάς πέρασε ξυστά, αλλά δεν τον αποφύγαμε ακόμη» τους είπε και τους κατέστησε σαφές πως μέχρι να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Όλοι θα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
«Αυτήν τη στιγμή τα διαθέσιμα του δημοσίου που υπάρχουν μέσα στα ταμεία μετά βίας ξεπερνούν, μετά την πρόσφατη ανάληψη για μισθούς και συντάξεις Μαίου, τα 6,5 δισ. ευρώ» ενημέρωσε ο τραπεζίτης και σημείωσε ότι αν η δόση δεν εκταμιευθεί στις αρχές Ιουλίου αλλά αργότερα, η Ελλάδα διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο να γίνει «Αργεντινή επί εκατό». Και τούτο, γιατί αν συμβεί κάτι και κηρυχθεί στάση πληρωμών, η πατρίδα μας δεν έχει εθνικό νόμισμα για να υποτιμήσει και το δημόσιο χρέος της είναι το διπλάσιο από εκείνο της Αργεντινής.
«Αυτός ο Ιούνιος είναι ο πιο κρίσιμος για την Ιστορία της χώρας από το 1821» διεμήνυσε στους πολιτικούς αρχηγούς στην ιδιωτική ενημέρωση που τους έκανε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο τραπεζίτης, ο οποίος θεωρεί ως εκ των ουκ άνευ την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την αποφυγή, πάση θυσία, των εκλογών, για να διαφύγει τον κίνδυνο η χώρα και να πάρει βαθιά ανάσα μέχρι το φθινόπωρο.
Η έκκληση φαίνεται πάντως ότι έπιασε τόπο, καθώς μετά τις συναντήσεις έπεσαν σχετικά οι τόνοι, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι το μέλλον της χώρας είναι στο ευρώ. Η προσοχή όλων πάντως τώρα επικεντρώνεται στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο στις 23 Ιουνίου, από την έκβαση της οποίας συναρτάται η καταβολή της δόσης αλλά και οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, υπάρχει πάντοτε ο φόβος ότι οι διεθνείς οίκοι θα προεξοφλήσουν την κυβερνητική αστάθεια και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει απίστευτα την απρόσκοπτη συνέχιση του δανεισμού της χώρας καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει μεν να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα κουρεμένα σε μεγάλο ποσοστό επί της αξίας τους. «Τα 30 δισ. ευρώ της ενίσχυσης της ρευστότητας γρήγορα θα γίνουν αέρας σε μια τέτοια περίπτωση» λέγεται σχετικά.