Μια άγνωστη σήμερα χώρα, την Ελλάδα του '30 και του '40 καταγράφει με τον φακό του ο μεγάλος ποιητής Γιώργος Σεφέρης. «Ξεκινήσαμε κατά το μεσημέρι από τα Μούγλα. Θαυμάσιος δρόμος για να σε πάρουν τα δάκρυα: πεύκα, πεύκα, τζιτζίκια και η ανάσα της ρετσίνας που σε τρελαίνει» έγραφε στις Μέρες Ε' ο νομπελίστας ποιητής.
Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την Τράπεζα Αχαΐας, 1939, σε μια βρύση του χωριού. Στην Τράπεζα έκανε διακοπές τα καλοκαίρια με τα παιδιά της η Μαρώ Σεφέρη, η σύζυγος του ποιητή.
Πρόκειται για μία μόνο από τις 2.500 φωτογραφίες του ποιητή που υπάρχουν στο αρχείο του, κατατεθειμένες όλες, ύστερα από τη δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κυρίας Αννας Λόντου το 1999, στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Τώρα, ένα μικρό μέρος από αυτές, προσεκτικά επιλεγμένο ωστόσο, θα γίνει γνωστό και στο Μιλάνο χάρη στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 17 Ιανουαρίου στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης, η οποία στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο Palazzo Sormani.
Μισό αιώνα, από το 1920, όταν ήταν ακόμη φοιτητής στο Παρίσι, ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971), καλύπτουν οι φωτογραφίες του Σεφέρη που θα εκτεθούν στην Ιταλία. Μια χώρα στην οποία ο νομπελίστας ποιητής είναι γνωστός από χρόνια μέσω μεταφράσεων που έγιναν από σπουδαίους ελληνιστές όπως ο Φίλιππο Μαρία Ποντάνι, ο πρώτος που το 1963 παρουσίασε τον Σεφέρη από τις εκδόσεις Μονταντόρι.
«Με το φακό του Γιώργου Σεφέρη» Palazzo Sormani, Μιλάνο. Εγκαίνια στις 17/1. Ως τις 13/2.