Μετά τις απάτες του ομίλου ΙΕΚ Ξυνή έρχεται στο φως η απάτη εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ΙΚΑ από το ΙΕΚ ΔΟΜΗ στο οποίο υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά για διάπραξη αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η μηνυτήρια αναφορά την οποία αποκάλυψε το Βήμα έγινε από τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο ο οποίος κατήγγειλε τις κομπίνες που έστηναν οι ιδιοκτήτες των ΙΕΚ και αφορούν την εικονική ασφάλιση προσώπων σε εταιρείες-«φαντάσματα» και την πτώχευση των εταιρειών αυτών στη συνέχεια.
Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Σπυρόπουλου, η οποία κατατέθηκε ήδη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στρέφεται κατά 22 ατόμων εκπροσώπων του ΙΕΚ Δομή, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το ποσόν των 6.337.402,43 ευρώ. Και αυτό, όπως αναφέρεται, με την «επιφύλαξη περαιτέρω ζημίας του ΙΚΑ ως εκ της χορήγησης παροχών σε χρήμα και είδος κατά τη διάρκεια της ασφάλισης εργαζομένων ή παροχών συντάξεως θεμελιωθείσας με εικονική απασχόληση».
Στόχος, όπως αναφέρεται στο κείμενο, η αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και η εικονική ασφάλιση δήθεν εργαζομένων ώστε οι τελευταίοι να λάβουν τις παροχές του ασφαλιστικού τους φορέα. Οπως είναι σαφές, οι εν λόγω επιχειρηματίες κατηγορούνται ότι πλούτιζαν σε βάρος του ΙΚΑ, αδιαφορώντας για τις τύχες των χιλιάδων ασφαλισμένων του.
Οπως αναφέρεται στο κείμενο, οι δράστες ίδρυαν σειρά εταιρειών, στη συνέχεια ασφάλιζαν τους εργαζομένους σε εκείνες που δεν είχαν επιχειρηματική παρουσία και τις οποίες είχαν προαποφασίσει να οδηγήσουν σε πτώχευση. Ιδρύονταν αρχικά εταιρείες με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, όπου παρείχαν εργασία εκπαιδευτικοί και βοηθητικό/υποστηρικτικό προσωπικό. Παράλληλα ιδρύονταν εταιρείες που μολονότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να δανείζουν προσωπικό σε τρίτους, ασκούσαν παράνομα τέτοιες δραστηριότητες προσλαβάνοντας εργαζομένους τους οποίους στη συνέχεια «δάνειζαν» στις εταιρείες της Ομάδας Α'.
Η μηνυτήρια αναφορά αναφέρει ακόμη ότι «όταν ανακαλύπτονταν ίχνη της τελούμενης απάτης, οι μεν εταιρείες της πρώτης ομάδας εταιρειών μεταβίβαζαν την επιχείρησή τους κατά την έννοια του άρθρου 479 Α.Κ. (άδεια λειτουργίας, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό κλπ.) σε άλλες εταιρείες της ίδιας ομάδας, ενώ οι ανενεργές εταιρείες της δεύτερης ομάδας πτώχευαν, οι δε φερόμενοι ως εργαζόμενοι σε αυτές υπάλληλοι προσλαμβάνονταν από άλλες εταιρείες της ίδιας ομάδας ούτως ώστε να συνεχίσουν τις απατηλές δραστηριότητές τους».