Όταν τα παιδιά ενός κατώτερου θεού ξεπερνούν τα εμπόδια, όταν το ταξίδι του Οδυσσέα ξεκινάει με το ένα κατάρτι τσακισμένο από τον άνεμο και όταν «το όχημα» για το ταξίδι είναι η θέληση και η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, τότε έχουμε Special Olympics. Διοργάνωση καλοκαίρι του 2011 με αφετηρία της γιορτής την 25η Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο και με την «καλλιτεχνική υπογραφή» του Φωκά Ευαγγελινού.
Με τη βοήθεια οπτικών μέσων, ειδικών εφέ και βίντεο, το καράβι του Οδυσσέα με το επταμελές πλήρωμά του διασχίζει μία «άγρια» θάλασσα.
Η γιορτή ξεκινά με την παρέλαση των αθλητών. Ο πιο διάσημος τυφλός στον κόσμο, ο Στίβι Γουόντερ, έρχεται στην Αθήνα, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Επιτροπής, για να τραγουδήσει γνωστές του επιτυχίες. Αμέσως μετά, στη σκηνή θ΄ανέβει η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, που με την βοήθεια του τενόρου Βιτόριο Γκριγκόλο θα τραγουδήσουν τον ύμνο των Σπέσιαλ Ολύμπικς, που έχει γράψει ο Στέφανος Κορκολής.
Ο Φωκάς Ευαγγελινός μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αποκάλυψε κάποια από τα σχέδια του για τις δύο τελετές, έναρξης και λήξης:
«Αυτό που με συγκινεί είναι η επαφή με τους νεαρούς αθλητές. Η ζεστασιά και η αγάπη, που τη δίνουν με απλοχεριά. Ναι, ο Οδυσσέας φτάνει στον προορισμό του νικητής. Τίποτα στις δύο γιορτές δεν είναι κραυγαλέα φαντασμαγορικό. Γίνεται εντυπωσιακό με κάποιες σκηνοθετικές κινήσεις».
Μία μικρή ομάδα εργάζεται πυρετωδώς όλο αυτό το διάστημα. Αποτελείται από τον συνθέτη Στέφανο Κορκολή, τον σκηνογράφο Ηλία Λεδάκη, την ενδυματολόγο Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και τον συγγραφέα Θοδωρή Γρηγοριάδη, με επικεφαλής τον Φωκά Ευαγγελινό, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές καλλιτεχνικές επιτυχίες.
«Δεν "οπτικοποιούμε" τον Οδυσσέα και το ταξίδι του. Η ιστορία του Οδυσσέα έχει απασχολήσει καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν και η αρχική μου ιδέα. Μία διαχρονική ιστορία. Σκηνοθετικά την αντιμετωπίζουμε ως ένα ταξίδι που τα παιδιά ξεπερνούν τα εμπόδια, όπως και ο μυθικός ήρωας Οδυσσέας. Θάρρος και συλλογικότητα είναι τα μηνύματα της γιορτής, αλλά και του ταξιδιού».
Η τελετή έναρξης έχει διάρκεια 3 ώρες και η τελετή λήξης δυόμιση.
«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνω ένα παγκόσμιο γεγονός. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι οι θεατές να φύγουν και από τις δύο τελετές χαρούμενοι και να καταλάβουν πως τα παιδιά - αθλητές, που συμμετέχουν στις γιορτές είναι ένα σημαντικό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας», λέει ο κ. Ευαγγελινός.
Αλλά και η συμμετοχή των εθελοντών έχει εντυπωσιάσει τον καλλιτεχνικό σκηνοθέτη των Αγώνων. Έως σήμερα, έχουν δηλωθεί 2.000 εθελοντές για τις τελετές και 20.000-25.000 για τα αγωνίσματα.
Μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι οι Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Ναυπλιώτου, Στεφανία Γουλιώτη, Σταμάτης Κραουνάκης, Ονιράμα, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Ελεωνόρα Ζουγανέλη.
Τα φώτα της γιορτής θα σβήσουν στις 4 Ιουλίου. Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων θα είναι «η Ιστορία του παιδιού από την αρχαιότητα έως σήμερα», που θα γίνει με τη βοήθεια των παραστατικών Τεχνών (κινηματογράφος, ζωγραφική, φωτογραφία).
Όσο για το υπάρχει αναφορά στην «αξέχαστη» γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Φωκάς Ευαγγελινός λέει: «Καμία αναφορά. Όχι γιατί την ξεχάσαμε. Απλώς, πάμε παρακάτω. Έτσι κι αλλιώς, κοινές αναφορές στους μύθους θα υπάρχουν πάντα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΑ