Προσωπικότητες από τον επιστημονικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο, όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Αλέκος Φασιανός και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αποφοίτησαν από το πρωτοποριακό για την εποχή του σχολείο που με τα χρόνια εγκαταλείφθηκε και έγινε στέκι αντιεξουσιαστών.
Χιλιάδες μαθητές κάθησαν στα θρανία του 2oυ Γυμνάσιου Αρρένων Αθηνώ από το 1862 που ιδρύθηκε. Πρόκειται για το δεύτερο γυμνάσιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους που λειούργησε για σχεδόν 150 χρόνια.
Πάνω από 10.000 αποφοίτους αριθμεί σήμερα ο Σύλλογος Αποφοίτων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών που στεγάστηκε αρχικά στην Πλάκα ενώ αργότερα μετακόμισε στο κτίριο του πρώην βασιλικού Τυπογραφείου στη Σταδίου.
Διάσημοι εικαστικοί, ποιητές, στιχουργοί, δημοσιογράφοι (όπως ο «δικός μας» Θάνος Οικονομόπουλος της iefimerida.gr) ακόμη και πολιτικοί αποφοίτησαν από το ιστορικό σχολείο. Μεταξύ των αποφοίτων είναι ο Αλέκος Φασιανός, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο πολιτικός Δημήτρης Ρέππας κ.α.
Μάλιστα ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γνωρίστηκαν στο σχολείο και έγιναν έκτοτε φίλοι.
Τι έγραψε ο Χρήστος Γιανναράς στο βιβλίο του «Καταφύγιο Ιδεών» για το σχολείο και τις παρέες:
«...Τη διαδρομή των 6 χρόνων στο Β' Αρρένων Αθηνών επρόκειτο να την κάνω με παρέα που σήμερα καυχιέται -και όχι άδικα- για τις διασημότητες που ανέδειξε. Ο πρώτος φίλος που έκανα και που έμεινε ο εγγύτερος όλα τα χρόνια ήταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης σήμερα με παγκόσμια αναγνώριση. Στην τάξη μας και ο Αλέκος Φασιανός, ο ζωγράφος, με τον οποίο όμως ποτέ δεν συνδέθηκα περισσότερο. Ξεχωριστός στην παρέα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος κι αυτός πασίγνωστος σήμερα δημοσιογράφος και στιχουργός.
Τον Θόδωρο κι εμένα ο Λευτεράκης μας σνόμπαρε συστηματικά: έγραφε πιο πούρα δημοτική από μας, διάβαζε πιό προχωρημένη λογοτεχνία και του άρεσε να εμφανίζεται σαν τύπος λαϊκός και ολίγον μάγκας. Στην τάξη μας ήταν ακόμα ο Τρύφων Καρατζάς, σήμερα ηθοποιός και ο Αγγελος Μαρόπουλος, δημοσιογράφος που τον έμαθε το πανελλήνιο στα χρόνια της δικτατορίας από τις εκπομπές του στη Ντόιτσε Βέλλε...».