Εντονο προβληματισμό και αμηχανία έχει προκαλέσει -για διαφορετικούς λόγους- τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του η συνάντηση, τη Δευτέρα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η έκπληξη με την οποία υποδέχθηκαν όλες οι πλευρές χθες το απόγευμα τη διαρροή της είδησης από την πλευρά των Γερμανών εξελίχθηκε γρήγορα σε σκεπτικισμό τόσο για τους στόχους του ίδιου του κ. Τσίπρα όσο και για τις επιδιώξεις της γερμανικής κυβέρνησης.
Οταν ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ ενημέρωσε κατόπιν εντολής τους κ. Σόιμπλε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την επικείμενη συνάντηση, ο τελευταίος επικοινώνησε αμέσως με τους κυβερνητικούς του εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Και οι τρεις συμφώνησαν ότι δεν θα μπορούσαν να προβάλουν την παραμικρή αντίρρηση για τη συνάντηση αυτή και ενημέρωσαν αρμοδίως τον κ. Ράιχενμπαχ.
Η συνάντηση αυτή σε συνδυασμό με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου έχει σημάνει συναγερμό και όλοι επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν που το πάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναφορά του κ. Τσίπρα στους νοικοκυραίους, η πλήρης και απερίφραστη καταδίκη των φαινομένων βίας και η ουσιαστική αποδοκιμασία του βουλευτή του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου για τις δηλώσεις του περί αναρχισμού δείχνει όπως εκτιμούν την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες «ακραίες» θέσεις στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανακάμψουν τα ποσοστά του κόμματος.
Η απάντηση για τον Σόιμπλε
Αυτό πάντως στο οποίο στέκονται περισσότερο από όλα κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν η απάντηση στο ερώτημα γιατί πιστεύει ότι δέχθηκε να τον συναντήσει ο κ. Σόιμπλε.
«Θεωρώ λοιπόν ότι είναι το απολύτως φυσιολογικό αυτό που πράττουν. Η Γερμανία και οι Γερμανοί φημίζονται ως ένας λαός που είναι ιδιαίτερα πρακτικός και σκέφτεται με βάση την real politic... Θεωρούν ότι το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου απίθανο, είναι ιδιαίτερα πιθανό και θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να έχουν τη δυνατότητα μιας απευθείας επαφής και απευθείας σχέσης. Κι εμείς το θέλουμε αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Κάθε άλλο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του κ. Σοιμπλε που ακολούθησε χρονικά:
«Στόχος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας είναι να πείσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνδράμει ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί. Ο κ. Σόιμπλε είναι της άποψης, ότι για την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη χώρα, είναι σημαντικό αυτή να στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θα αξιοποιήσουμε αυτήν τη συνομιλία για να το προωθήσουμε. Οταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, τότε είναι σημαντικό να επιδιώκεται η συνομιλία»
Συναγερμός στην κυβέρνηση
Οι εξελίξεις αυτές έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακής και κινητοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης που το τελευταίο χρονικό διάστημα έτσι κι αλλιώς παρακολουθούν στενά και την παραμικρή δήλωση όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να απαντούν αμέσως.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη οποίος με αφορμή τις δηλώσεις του ομολόγου του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα για την επανάκτηση των οργανισμών στις οποίες έχουν μπει ξένοι επενδυτές, είπε: «Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν, σήμερα, ότι θα επανακρατικοποιήσουν επιχειρήσεις με πρώτα τα λιμάνια. Είναι αυτό το οποίο θα πει ο κ. Τσίπρας στον κ. Σόιμπλε; Ότι, δηλαδή, η Αξιωματική Αντιπολίτευση σκοτώνει τις επενδύσεις, διώχνει τις επενδύσεις από την Ελλάδα; Οι ξένες επενδύσεις δεν είναι επενδύσεις τις οποίες χρειάζεται η χώρα μας; Αν είναι αυτό το οποίο θα πει στον κ. Σόιμπλε, καλύτερα να ματαιώσει το ταξίδι του στη Γερμανία».
Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη δική τους πλευρά σχολιάζοντας στο iefimerida.gr τις δηλώσεις και τις κινήσεις του κ. Τσίπρα έκαναν λόγο για αντιφάσεις καθώς από τη μια επιδιώκει να δει τον Σόιμπλε και να επισκεφθεί την Αμερική και από την άλλη πάει στην Αργεντινή για να αντιγράψουμε το μοντέλο της αλλά πέφτει πάνω στις λεηλασίες των σούπερ μάρκετ.
Συμπλήρωναν μάλιστα ότι στο εσωτερικό από τη μια στηρίζει την ανομία και από την άλλη λέει ότι πρέπει να επιβληθεί ο νόμος.
Τέλος, αναφερόμενοι στην έκφραση νοικοκυραίοι που χρησιμοποίησε ο κ.Τσίπρας,σχολίαζαν: Η αριστερά δεν χρησιμοποιούσε ποτέ αυτή την έκφραση που ανήκε πάντα στη συντηρητική λαϊκίστικη δεξιά.
Το Αριστερό Ρεύμα
Ανεξαρτήτως αυτών, το πρώτο πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας προέρχεται από το εσωτερικό του κόμματός του καθώς υπάρχει μια συγκροτημένη πολιτική ομάδα που δεν φαίνεται να συμφωνεί με τη στροφή «κυβερνησιμότητας» που επιδιώκει.
Χαρακτηριστική του κλίματος που θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα είναι το γεγονός ότι ορισμένοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ενημερώνοντας χθες τοβραδυ στη Βουλή για την είδηση της συνάντησης όχι μόνο δήλωναν άγνοια και ενόχληση αλλά έφταναν και στο σημείο να κάνουν λόγο για διασπορά ειδήσεων... γκεμπελικού χαρακτήρα.
Η ενόχληση Λαφαζάνη
Ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν είχε ενημερωθεί για τη συνάντηση και δεν κρύβει τη διαφωνία του για την πρωτοβουλία. Στο δε παρασκήνιο δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι από αυτή θα πληγεί τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα δοθεί η εντύπωση ότι οι Γερμανοί θα επιβάλλουν τους όρους τους στον κ. Τσίπρα.
Ενας μάλιστα έλεγε με αφορμή τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που ήδη μιλούν δημοσίως για «κωλοτούμπα»του ΣΥΡΙΖΑ και «προσκύνημα του Σόιμπλε» ότι ακριβώς αυτό είναι που φοβόμαστε. Θα χάσουμε τους δικούς μας και δεν θα πάρουμε τους άλλους.
Φωτογραφία: Eurokinissi