Την ώρα που 860 εκατ. άτομα είναι θύματα υποσιτισμού, τα μισά τρόφιμα του πλανήτη καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση της έκθεσης του Global Food, Waste Not, Want Not που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Σύμφωνα με την έκθεση μεταξύ 30% και 50% από τα 4 δισ. τόνους τρόφιμα κάθε χρόνο δεν καταλήγουν στο πιάτο. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ιδιαίτερα τα τρόφιμα αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια όπου πετιούνται από τους ίδιους τους καταναλωτές.
Στις υπό ανάπτυξη χώρες η απώλεια τροφίμων παρατηρείται σε όλη της διατροφική αλυσίδα: ξεκινάει από το χωράφι όπου πολλά τρόφιμα πετιούνται εξαιτίας της κακής ή πλημμελούς συλλογής τους ή εξαιτίας της κακής συντήρησής τους στη ζέστη ή το κρύο.
Στις αναπτυγμένες χώρες τα τρόφιμα πετιούνται εξαιτίας της αδιαφορίας : κακό μάρκετινγκ, κακές καταναλωτικές συνήθειες. Δεν είναι τυχαίο ότι το 30% των καλλιεργειών στη Μεγάλη Βρετανία δεν συλλέγονται καν.
«Η ποσότητα των τροφίμων που σπαταλάται είναι ασύλληπτη. Αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα του πλανήτη όπου εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. Αλλά το χειρότερο είναι ότι μαζί με τα τρόφιμα σπαταλώνται και ενεργειακές πηγές, νερό κλπ» αναφέρεται στην έκθεση.