Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζουν μερικοί και πολλοί στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί, τόνισε ο Πόουλ Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Ευρώπης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Ειδικότερα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω αποφασιστική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Τόμσεν ήταν ομιλητής σε εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Σύλλογος "Προμηθέας" στην Μπεθέσντα της πολιτείας Μέριλαντ και είχε τον τίτλο: "Ελληνική οικονομία μετά από ένα έτος μεταρρύθμισης: Πρόοδος και προκλήσεις".
Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το μνημόνιο αλλάζει, γιατί αλλάζουν οι συνθήκες, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να προσαρμόζεται στις καινούριες ανάγκες.
Ο κ. Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι τέτοιου είδους προγράμματα, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην χώρα μας, παρουσιάζουν πάντα προβλήματα και ότι ξεπερνιούνται όταν υπάρχει προσήλωση στους στόχους.
Τέλος, διατύπωσε την άποψη ότι χωρίς την εξωτερική βοήθεια, η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ έκαναν για την Ελλάδα ότι δεν έκαναν για καμία άλλη χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος και ότι το μόνο που δεν θα γίνει είναι η είσοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο χρονικό διάστημα που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Στην εκδήλωση μίλησαν και άλλοι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι έδωσαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, τόσο για τη σημερινή κατάσταση, για τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, για το τι πρέπει ακόμη να γίνει, καθώς και για τις προοπτικές που διαγράφονται. Συγκεκριμένα, μίλησαν η Ειρήνη Νινέττα Κυριακοπούλου, καθηγήτρια του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας των ΗΠΑ και ο Θάνος Κατσάμπας, πρώην βοηθός διευθυντή Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ. Συντονιστής ήταν ο Ευάγγελος Καλαμίτσης, πρώην διευθυντής του Τμήματος Αφρικής του ΔΝΤ.
Η συζήτηση κάλυψε όλο το φάσμα των οικονομικών εξελίξεων, όπως το πρόγραμμα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, η διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος, προστατεύοντας συγχρόνως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα προβλήματα εφαρμογής που προέκυψαν και οι πολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που απαιτούνται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και οι επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία και στο δημόσιο χρέος.