Ο πρώην υπουργός Αμυνας κατονομάζει τον Θεόδωρο Ουσταμπασίδη, πρώην σύζυγο της γυναίκας του, ότι άνοιξε τον λογαριασμό στην Ελβετία ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ.
Με 8σέλιδο υπόμνημα που έστειλε στη Βουλή στις 20 Δεκεμβρίου 2012 και το οποίο το iefimerida.gr παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο, ο Γιάννος Παπαντωνίου επικαλείται λεπτομέρειες για την προσωπική και οικονομική του κατάσταση για να αποποιηθεί την ευθύνη του επίμαχου λογαριασμού ο οποίος βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ στο όνομα της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.
Ωστόσο, το θέμα δεν αποσαφηνίζεται με την πολυσέλιδη απάντηση που έστειλε ο κ. Παπαντωνίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά την περιουσιακή κατάσταση νυν και πρώην πολιτικών. Αντίθετα μένουν πολλά κενά. Εξάλλου, ο ίδιος ο Θεόδωρος Ουσταμπασίδης, γνωστός έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Αθήνα, μιλώντας στον ALPHA δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο ποσό.
Ο πρώην υπουργός επιστρατεύει πλέον τον πρώην σύζυγο της κυρίας Κουράκου, Θεόδωρο Ουσταμπασίδη τον οποίο εμφανίζει ως πηγή προέλευσης των 1,3 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό της, στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Ο έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων, με μακρά επαγγελματική παρουσία στην οδό Λιοσίων, στην Αθήνα, Θεόδωρος Ουσταμπασίδης αναδεικνύεται έτσι σε ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά, αν και η νέα αυτή εκδοχή στην υπόθεση φαίνεται να μπάζει από παντού.
«Τα γυρίζει» ο Παπαντωνίου για τον λογαριασμό
Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο από τη νέα τροπή που έλαβαν τα πράγματα είναι ότι ο πρώην υπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών και παραδέχεται τώρα ότι ο λογαριασμός στην Ελβετία είναι όντως της συζύγου του, ενώ στις 28 Οκτωβρίου, όταν αποκαλύφθηκε η λίστα Λαγκάρντ (από το περιοδικό «HOT DOC»), ο κ. Παπαντωνίου διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η «Stavroula kourakou», που αναφερόταν στον κατάλογο, ήταν άλλο πρόσωπο και ότι πρόκειται για συνωνυμία!
Νέα βερσιόν
Τι ισχυρίζεται, λοιπόν, τώρα ο κ. Παπαντωνίου; Υποστηρίζει ότι τα χρήματα προέρχονται κυρίως από τον κ. Ουσταμπασίδη και οικονομικές πηγές της οικογένειας της κυρίας Κουράκου. Γράφει στο υπόμνημά του:
«Είναι γεγονός ότι η σύζυγός μου Σταυρούλα Κουράκου διατηρούσε λογαριασμό στην Ελβετική τράπεζα HSBC στην Γενεύη. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανοίχτηκε εν αγνοία μου και τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν ουσιαστικά χρήματα της συζύγου μου Σταυρούλας Κουράκου και του τέως συζύγου της θεόδωρου Ουσταμπασίδη.
Σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν δικά μου χρήματα και εξ όσων έχω πληροφορηθεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό κατατέθηκαν το έτος 2000 συγκεκριμένα ποσά (συνολικά τρεις καταθέσεις) και μέχρι το κλείσιμο αυτού δεν υπήρξε ουδεμία άλλη κατάθεση. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν ως διαπίστευμα για τις σπουδές και την αποκατάσταση των δύο θιών τους Αλέξανδρου και Στέφανου-Σωτηρίου Ουσταμπασίδη...
Ηδη στο σημείο αυτό δηλώνω ότι μέρος των χρημάτων της συζύγου μου, που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό, είναι χρήματα που είχε δικαίωμα να αναλαμβάνει σταδιακά από κοινούς τραπεζικούς μας λογαριασμούς (ήδη δηλωθέντες) που τηρούσαμε στην Ελλάδα και κυρίως στην Alpha Bank».
Ο κ. Παπαντωνίου, δηλαδή, παρότι δηλώνει ότι η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου έπαιρνε χρήματα από τους λογαριασμούς που είχαν μαζί για να τροφοδοτεί τον λογαριασμό στην Ελβετία ο ίδιος δεν γνώριζε την ύπαρξη του εν λόγω λογαριασμού στην HSBC!
«Δεν γνώριζα την ύπαρξη του συγκεκριμένου λογαριασμού, ο οποίος θεωρήθηκε «οικογενειακή υπόθεση» της κ. Σταυρούλας Κουράκου, του τέως συζύγου της και των δύο παιδιών τους. Η ίδια δεν μου είχε αναφέρει κάτι σχετικό για λόγους καθαρά προσωπικούς και οικογενειακούς, όπως μου εξήγησε μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνεται και το όνομά της».
Διαζύγιο το 1996, λογαριασμός το 2000;
Οπως αναφέρει στο υπόμνημά του ο κ. Παπαντωνίου η Σταυρούλα Κουράκου κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 1995 και ο γάμος τους λύθηκε το 1996, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς ανοίχτηκε κοινός τους λογαριασμός μετά το διαζύγιο και για ποιό λόγο.
Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες το ζευγάρι Ουσταμπασίδης - Κουράκου είχε ένα επεισοδιακό διαζύγιο στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αποτέλεσμα της επιλογής της συζύγου να συνάψει ερωτική σχέση με τον κ. Παπαντωνίου, του οποίου ήταν ιδιαιτέρα γραμματέας.
Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η ένταση ήταν πολύ μεγάλη και ο συμβιβασμός επώδυνος για την κυρία Κουράκου, καθώς η συμφωνία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο ανήλικα παιδιά της θα ζούσαν με τον πατέρα, ο οποίος αποκτούσε και την επιμέλεια. Πόσο λογικό είναι λοιπόν ένας απατημένος σύζυγος, που έχει ο ίδιος την επιμέλεια των παιδιών του, να καταθέτει ένα τεράστιο ποσό σε λογαριασμό της πρώην συζύγου του, με μοναδικό δικαιούχο εκείνη (!), η οποία στο μεταξύ έχει φτιάξει τη ζωή της με διαφορετικό τρόπο, και μάλιστα έχει αποκτήσει ένα ακόμη παιδί με τον νέο σύζυγό της;
Η δύσκολη θέση του Γιάννου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κλοιός, δικαστικός, φορολογικός και πολιτικός, γύρω από τον κ. Παπαντωνίου σφίγγει. Ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας ελέγχεται όχι μόνο για ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες» -εξ ου και το γραπτό απολογητικό υπόμνημά του προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής- αλλά και για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και τις κινήσεις στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, με επίκεντρο τα εξοπλιστικά προγράμματα που διαχειρίστηκε ως υπουργός Αμυνας. Ανάλογη έρευνα γίνεται και για τη σύζυγό του.
Το ΣΔΟΕ πάντως έχει ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής Εφορίας, του περίφημου IRS, προκειμένου να διαπιστώσει την εμπλοκή αμερικανικών τραπεζών στις κινήσεις ποσών από τους λογαριασμούς του, ενώ πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι βρέθηκαν ίχνη χρημάτων σε τράπεζες της Σιγκαπούρης.
Παρότι δε ο κ. Παπαντωνίου βασίζει πολλά στον ισχυρισμό ότι τα χρήματα στην ελβετική HSBC κατατέθηκαν το 2000, ενάμιση δηλαδή χρόνο πριν αναλάβει το υπουργείο Αμυνας, και άρα δεν μπορεί να σχετίζονται με τις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ουδείς ακόμη γνωρίζει όλο το παζλ της υπόθεσης.
Διαβάστε όλο το υπόμνημα του πρώην υπουργού εδώ.