Μόλις έγινε γνωστό πως αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν τη «Βίλα Αμαλία» αμέσως σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ και ειδοποιήθηκε η ΕΚΑΜ -Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα- προκειμένου να επέμβει στο σημείο και να βάλει τέλος στην κατάληψη.
Πρόκειται για τις ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου (τρομοκρατικές ενέργειες, αεροπειρατείες, απαγωγές ομήρων, κ.τ.λ) και επεμβαίνει ύστερα από έγκριση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως έγινε και στην περίπτωση της «Βίλας Αμαλία».
Μόλις δόθηκε η εντολή από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ το λευκό βανάκι της ΕΚΑΜ έφτασε στη διασταύρωση των Χέυδεν και Αχαρνών και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων ξεκίνησαν την προετοιμασία τους για επέμβαση στο κτίριο.
Οι άνδρες της ΕΚΑΜ φορώντας τον ατομικό εξοπλισμό, η οποία αποτελείται από αντιβαλιστικά κράνη με καλύπτρες, προσωπίδες αερίων, ειδικής Σχεδίασης αλεξίσφαιρα γιλέκα και επιχειρησιακές Στολές NOMEX.
Ανάλογα με την κατάσταση, την οποία καλούνται να διαχειριστούν χρησιμοποιούν και τον ανάλογο εξοπλισμό. Στην περίπτωση της «Βίλας Αμαλία» οι άνδρες της ΕΚΑΜ χρησιμοποίησαν πολιορκητικό κριό για να σπάσουν την πόρτα, τροχό για κόψουν το λουκέτο και ειδικό κόφτη για την αλυσίδα.
Η ιστορία της ΕΚΑΜ
Τα πρώτα τμήματα Αντιτρομοκρατικών Μονάδων δημιουργήθηκαν το 1978 στα δύο τότε αστυνομικά σώματα (Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων), τα οποία το 1984 ενώθηκαν για να δημιουργηθεί η Ελληνική Αστυνομία, όπως την ξέρουμε στη σημερινή της μορφή. Ο πρώτος αρχηγός της ΕΚΑΜ ήταν ο Μιχάλης Γεωργακάκης, δημοκρατικός αξιωματικός που είχε διωχθεί από τη Χούντα. Αργότερα, ο Γεωργακάκης δημιούργησε και τις Μονάδες Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ), ενώ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κατέλαβε σημαντικές θέσεις στην αστυνομική ιεραρχία.
Η αρχική δύναμη της ΕΚΑΜ είχε προσδιοριστεί στους 150 άνδρες, στη συνέχεια όμως και με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα, κρίθηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αναγκαία η αύξηση της δύναμής της, η οποία έφτασε στους 200 άνδρες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές, ειδικές ομάδες εφόδου, ειδικοί σε θέματα παραβιάσεων θυρών και τοίχων (αυτοί εργάστηκαν σήμερα) , αλεξιπτωτιστές, βατραχανθρώποι, αναρριχητές – καταρριχητές, χιονοδρόμοι, νοσοκόμοι πεδίου μάχης.
Ποιες περιπτώσεις καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΚΑΜ
- Αντιμετώπιση καταστάσεων ομηριών (σε κτίρια, αεροσκάφη, τρένα, οχήματα)
- Συλλήψεις Υψηλού Κινδύνου
- Συνοδείες Επισήμων Προσώπων Υψηλού Κινδύνου
- Αντιμετώπιση προσβολών - ομηριών με όπλα μαζικής καταστροφής (χημικές - ραδιολογικές - βιολογικές - πολεμικές ουσίες)
- Επιχειρήσεις εναντίον της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με τις Αρχές Ασφαλείας της Ελλάδος
- Επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού ατόμων από ατυχήματα, φυσικές καταστροφές σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα
Ποιος είναι ο οπλισμός των ανδρών της ΕΜΑΚ
- Πιστόλια Glock 21 διαμετρήματος .45 με ειδικά πυρομαχικά
- Πιστόλια SIG SAUER διαμετρήματος .357 με ειδικά πυρομαχικά
- Πιστόλια Five Seven διαμετρήματος 5,7 Χ 28
- Περίστροφα RUGER .357 Mag
- Υποπολυβόλα MP-5 διαμετρήματος 9 mm με ειδικά πυρομαχικά
- Υποπολυβόλα UMP διαμετρήματος 0,40/0,45in
- Υποπολυβόλα Ρ-90 διαμετρήματος 5,7 x 28
- Τυφέκια Μ-16 / Μ-4 διαμετρήματος 5,56 Χ 45
- Τυφέκια AK-47 διαμετρήματος 7,62 Χ 39
- Πολυβόλα FN/MAG διαμετρήματος 7,62 Χ 51
- Καραμπίνες REMINGTON 870
Για τον ανωτέρω οπλισμό διατίθενται φακοί και ηλεκτροπτικά συστήματα σκόπευσης ημέρας – νύχτας.
Τα όπλα των Ελευθερών Σκοπευτών
- Τυφέκια SAKO διαμετρήματος 7,62 x 51 με υποηχητικά πυρομαχικά
- και διόπτρες 6 x 44 τύπου mount
- Τυφέκια SG1 διαμετρήματος 7,62 Χ 51 με διόπτρες CARL ZEISS 1,5- 6 x 42
- Τυφέκια ACCURACY INTERNATIONAL AW διαμετρήματος 7,62 Χ 51, με διόπτρες Smith and Bender 3-12 X 50
- Τυφέκια ACCURACY INTERNATIONAL ΑW διαμετρήματος .338
- Lapua Magnum με διόπτρες Smith and Bender 3-12 X 50.
- Τυφέκια SR-25 STONER RIFLE διαμετρήματος 7.62 Χ 51 με διόπτρες Leopold 3-12 X 50. Για τα ανωτέρω διατίθενται πυρομαχικά Match και Α.Ρ. όπως επίσης και διόπτρες σκόπευσης ημέρας – νύχτας AN-PVS10 με ανάλογους αντάπτορες.