Καλυμμένη με χιόνι είναι ολόκληρη η χώρα, ενώ στην Αττική ακόμα και το κέντρο της Αθήνας έχει ντυθεί στα άσπρα. Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά υπέροχη, ωστόσο για να την απολαύσουμε σωστά χωρίς ανεπιθύμητα κρυοπαγήματα και τραυματισμούς, είναι χρήσιμο να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες οδηγίες.
Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να ντύνεστε καλά.
Τα χειμωνιάτικα ρούχα που προτείνονται είναι: ζεστές και αδιάβροχες μπότες, χοντρό, αντιανεμικό πανωφόρι, οπωσδήποτε μάλλινο κασκόλ, πολλά ελαφρά ρούχα αντί για λίγα βαριά τα οποία προσέχουμε να είναι στεγνά, γάντια με επένδυση, σκούφο που καλύπτει τα αυτιά γιατί μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται από το κεφάλι.
Εφόσον έχετε ντυθεί ζεστά έχετε σε ένα βαθμό εξασφαλίσει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Άλλες χρήσιμες οδηγίες για την προστασία στο χιόνι είναι:
Αποφύγετε το αλκοόλ: Είναι λανθασμένη η αντίληψη πως το αλκοόλ μπορεί να μας κρατήσει ζεστούς. Αντιθέτως, το αλκοόλ σε συνδυασμό με την κρύα ατμόσφαιρα μπορεί να μας φέρει λήθαργο και αυτό μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο για την σωστή λειτουργία της καρδιάς μας.
Μικρά γεύματα κάθε 3 ώρες: Οι θερμίδες από το φαγητό είναι καλός σύμμαχος αντιμετώπισης του κρύου.
Προσοχή στην υποθερμία: Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία της οποίας τα πρώτα συμπτώματα είναι ρίγη και υπερκινητικότητα. Η ροή του αίματος μειώνεται πρώτα στα πόδια μας και μετά στο υπόλοιπο σώμα μας, όπου εκεί βρίσκονται τα ζωτικά όργανα του οργανισμού μας, γι' αυτό τα πόδια μας πρέπει να είναι ζεστά.
Αποφύγετε τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (κρύο ζέστη), την πολύωρη παραμονή στο κρύο, τα κρύα ρεύματα.
Προσοχή που πατάτε: Ο πάγος και το χιόνι δημιουργούν ολισθηρές επιφάνειες, γι' αυτό μην περπατάτε επάνω σε παγωμένο έδαφος για την αποφυγή πτώσεων και σοβαρών τραυματισμών, ενώ προσέξτε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους ώστε να μην βρίσκονται κοντά σε παγωμένες, ολισθηρές επιφάνειες.