Στα Πανεπιστήμια της χώρας οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές είναι περισσότεροι από τους ενεργούς. Το 2013 αναμένεται να είναι χρονιά εκκαθάρισης και η «καμπάνα» για τους αιώνιους φοιτητές θα αρχίσει να χτυπάει από τον Σεπτέμβριο.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι 31.197 ενώ ο αριθμός αυτών που χρωστάνε μαθήματα και δεν έχουν πάρει πτυχίο είναι ο διπλάσιος δηλαδή 61.669!
Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται σε πολλά Πανεπιστήμια, ιδίως στα κεντρικά : στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο οι κανονικοί φοιτητές είναι 6.904 ενώ οι αιώνιοι φοιτητές είναι 11.280. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς οι ενεργοί φοιτητές είναι 7.274 και οι αιώνιοι είναι 12.225.
Συνολικά σε όλα τα Πανεπιστήμια περισσότεροι είναι οι φοιτητές που καθυστερούν πολλά χρόνια να πάρουν το πτυχίο τους ή έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 οι «αιώνιοι» φοιτητές άρχισαν να ξεπερνούν σε αριθμό τους ενεργούς με αποκορύφωμα το 2011 που έφτασαν τις 178.826. Εξαίρεση αποτελούν τα Πανεπιστήμια Πάντειο και Ιόνιο όπου οι φοιτητές αυτής της κατηγορίας μειώθηκαν.
Το 2013 αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση αφού με τον νόμο -πλαίσιο της Αννας Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε στα τέλη του 2011 τίθεται πλέον όριο στη διάρκεια φοίτησης στους νεοεισερχόμενους.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι μπήκαν το 2012 στο Πανεπισήμιο έχουν προθεσμία ως 6 έτη για να ολοκληρώσουν τετραετείς σπουδές. Για όσους όμως εισήλθαν τα προηγούμενα έτη η καμπάνα θα αρχίσει να χτυπάει από τη νέα σχολική χρονιά. Οσοι είναι ήδη φοιτητές αν δεν πάρουν πτυχίο ως το τέλος της σχολικής χρονιάς 2013-14 θα πρέπει να διαγραφούν εφόσον τον Ιούνιο συμπλήρωσαν τον διπλάσιο χρόνο των κανονικών σπουδών.