«Και η ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί χρεοκοπία αν δεν είναι εθελοντική» - iefimerida.gr

«Και η ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί χρεοκοπία αν δεν είναι εθελοντική»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι δεδομένη, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, σε έκθεση με ημερομηνία 3 Ιουνίου.

Στην έκθεση ο οίκος επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα πότε ένα χρέος τίθεται υπό αξιολόγηση «selective default» (επιλεκτική χρεοκοπία). Η S&P αναφέρει το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από την αγορά για το κατά πόσον η αναδιάρθρωση ως έννοια συνδέεται με την χρεοκοπία.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου λήξης των ελληνικών ομολόγων (αναδιάταξη ή reprofiling) θα συνιστούσε χρεοκοπία, «καθώς το κράτος θα πληρώσει λιγότερα σε σχέση με τους αρχικούς όρους της συμφωνίας».

Παράλληλα, εκτιμά ότι ενδεχόμενη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (μετακύλιση χρέους, κατά την οποία οι ιδιώτες αγοράζουν νέα ομόλογα όταν λήγουν τα παλαιά) θα αποτελούσε επίσης χρεοκοπία, εάν οι επενδυτές έχουν δεχτεί πιέσεις να αποδεχθούν τη συμφωνία γιατί φοβούνται χειρότερες επιπτώσεις.

Αν οι ομολογιούχοι θεωρούν πιθανή τη χρεοκοπία και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει υποχωρήσει, τότε, είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι προσέρχονται εθελοντικά στη συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, επισημαίνει ο οίκος.

Έτσι, αυτή θα είναι μία «distressed» ανταλλαγή, δηλαδή οι ιδιώτες ουσιαστικά συμφωνούν να πάρουν πίσω λιγότερα χρήματα και αργότερα, γιατί φοβούνται ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις της.

Η S&P ξεκαθαρίζει ότι τα δικά της κριτήρια για το εάν μία συμφωνία συνιστά default δεν συμπίπτουν με το κατά πόσο αυτή πυροδοτεί την αποπληρωμή των CDS.
Επίσης, αναφέρει ότι εφόσον τελικά η χρεοκοπία αποδειχθεί αναπόφευκτη (8% πιθανότητες την επόμενη τριετία και 33% την επόμενη δεκαετία), οι ομολογιούχοι θα πάρουν πίσω το 30% έως 50% των χρημάτων τους, δηλαδή το «κούρεμα» θα είναι 50%-70%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β» από «ΒΒ-», διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές, δηλαδή αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Αν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, τότε θα θέσει την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ