Δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τη φρενίτιδα της καθημερινότητας. Παντού υπάρχουν φίλτρα: το κινητό, η βραδινή διασκέδαση, τα μέηλ κι έτσι δεν μένει λεπτό χωρίς μια επιβαρυντική υπερπληροφόρηση που καραδοκεί εναντίον μας.
Υπάρχουν συνέπειες από αυτή την κατάσταση στον εγκέφαλο; Ναι, απαντά ο νευροχειρουργός Ντέιβιντ Στρέγιερ του Πανεπιστημίου της Utah ο οποίος ερευνά τα συμπτώματα που παρουσιάζουν άτομα με εξάρτηση από τις τεχνολογίες και με έντονο πρόγραμμα.
Για να επιβεβαιώσει τα πειράματά του ο Στρέγιερ διοργάνωσε ομάδες περιπάτου και πεζοπορίας με φοιτητές και ερευνητές. Οι ομάδες πραγματοποιούσαν πεζοπορίες επί αρκετή ώρα. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. «Διαπιστώθηκε αναζωογόνηση της φυσικής και ψυχικής τους υγείας κατά 45%» ήταν το συμπέρασμα της έρευνας.
Το πείραμα επεκτάθηκε με μια ομάδα 56 φοιτητών, μεταξύ 25-28 ετών, οι οποίοι μοιράστηκαν σε γκρουπ και διοργάνωσαν πεζοπορίες σε διαφορετικά φυσικά πάρκα των ΗΠΑ. Απαράβατος όρος της έρευνας ήταν να μην είναι κανένα μέλος της ομάδας δικτυωμένο και να μην υπάρχει πρόσβαση σε καμία πηγή πληροφόρησης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην επιθεώρηση Plus One και είναι αποκαλυπτικά. Οι φοιτητές που επέστρεψαν από τις πεζοπορίες στα φυσικά πάρκα της Αμερικής είχαν 50% θεαματικότερα αποτελέσματα από τους άλλους. Για τον Στρέιτερ δεν χωράει αμφιβολία: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχουν μετρήσιμα θετικά στοιχεία στα άτομα που περνούν χρόνο αφωσιωμένοι σε κάποια δραστηριότητα στη φύση» δήλωσε στο Pacific Standard Magazine.