Είναι η γευστικότερη συνταγή για να φάτε λαχανικά! Διαλέξτε φρέσκα και μυρωδάτα υλικά, αγοράστε ποιοτικό μπέικον και ακολουθήστε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες, είναι πανεύκολες.
Υλικά
2 πατάτες
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
1 πράσο (το λευκό μόνο)
1 φέτα ζαμπόν ποιοτικό
2 φέτες μπέικον ποιοτικό
150 γραμμάρια τριμμένο τυρί (παρμεζάνα κατά προτίμηση)
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κορν φλάουερ
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Μισό κουταλάκι βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγαλούτσικους κύβους και τα βράζουμε ξεκινώντας από τις πατάτες που θέλουν περισσότερο χρόνο
- Κρατάμε το νερό των λαχανικών
- Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε με το βούτυρο το ζαμπόν και το μπέικον να ασπρίσουν. Προσοχή, μην τα κάψετε!
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα σωτάρουμε ελαφρά. Είναι σημαντικό τα λαχανικά μας να μην έχουν λυώσει γιατί σε αυτή τη φάση θα γίνονταν πουρές
- Σε ένα κατσαρολάκι διαλύουμε το κορν φλάουερ σε λίγο νερό από τα λαχανικά.
- Φέρνουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά.
- Μέσα στο κατσαρολάκι προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί, λίγο αλάτι.
- Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα λαχανικά με το ζαμπόν και το μπέικον και από πάνω περιχύνουμε την σος.
- Προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί από πάνω και ψήνουμε για 35 λεπτά.
Σερβίρεται καυτό το ογκρατέν μας λαχανικών!
Αυτή η συνταγή αντέχει πολλές παραλλαγές. Μοιάζει σαν δίδυμη αδελφή με τα μακαρόνια ογκρατέν αλλά, όχι! Καλύτερα τα λαχανικά. Διαλέξτε μπρόκολο, κουνουπίδι, φινόκιο, γλυκοπατάτα ή ό,τι άλλο σας βρίσκετε και κάντε το δικό σας ογκρατέν με μπέικον και ζαμπόν.
Επιμένω για τα ποιοτικά αλλαντικά. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε 1 φέτα ζαμπόν Λε Φουέ βραστό π.χ. Είναι αυθεντικό ζαμπόν και όχι πολτός.