Το νέο σχέδιο για την χώρα μας αναμένεται να εξασφαλίζει την πληρωμή των υποχρεώσεων της έως τα μέσα του 2014. Το νέο δάνειο προβλέπεται να δώσει γύρω στα 35 δις ευρώ από την τρόικα, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 25 δις ευρώ και άλλα 20 δις που θα προκύψουν από συμφωνία με ιδιώτες που έχουν ομόλογα ώστε να ανακυκλωθεί το χρέος που λήγει την τριετία 2012 – 2014.
Η απόφαση λήφθηκε στη σύσκεψη προετοιμασίας της συνόδου ευρωπαίων υπουργών οικονομικών και έτσι δεν θα χρειαστεί έκτακτο Eurogroup. Συνεπώς οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο προγραμματισμένο στις 20 Ιουνίου Eurogroup.
Με το νέο σχέδιο ικανοποιείται η ΕΚΤ, που απέκλειε σκληρή αναδιάρθρωση, αλλά και η Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία που δεν ήθελα να πληρώσουν μόνο οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Τώρα θα μπορούν να περάσουν την ελληνική διάσωση από τα κοινοβούλια τους αφού βάρος 20 δις ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες ομολογιούχους, με επικρατέστερο σενάριο την ανταλλαγής των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης, δηλαδή κυρίως οι τράπεζες θα κληθούν να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ''ανανέωση'' των ομολόγων τους, με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.
Η χώρα μας αναγκάζεται να πάρει όμως μέτρα ύψους 28 δις ευρώ από τώρα και έως το 2015, με τις αποκρατικοποιήσεις να είναι στην πρώτη γραμμή.
Η προσοχή όλων, κυρίως των αγορών, στρέφεται στο κομμάτι του σχεδίου που αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών, στον έντονο απόηχο δηλώσεων και πληροφοριών που σχετίζονται με την εθελοντική διακράτηση τίτλων που λήγουν στο επίμαχο χρονικό διάστημα. Tο δεύτερο "πακέτο" θα προβλέπει μερική συμμετοχή ιδιωτών αλλά περιορισμένη, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πυροδότηση ενός "πιστωτικού γεγονότος" που θα προκαλούσε ντόμινο σε όλη την Ευρωζώνη. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμμετοχής όπως και το ύψος της νέας βοήθειας θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συζητήσεων σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στις 20 Ιουνίου, με βασική παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2011 ή το 2012, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο...