Μόνο τη μισή αλήθεια λέει το υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι βασική προτεραιότητα «στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών», καθώς στη πραγματικότητα η επέκταση του αντικειμενικού προσδιορισμού θα φέρει τρομακτικές αυξήσεις φόρων και στις μεταβιβάσεις αλλά και στη κατοχή ακινήτων.
Το 2008, δηλαδή μια χρονιά μετά από τη τελευταία αύξηση των αντικειμενικών αξιών, έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή στις τιμές εκκίνησης που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της αξίας γης στις περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Ας δούμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις για να γίνει αντιληπτό το εύρος της διαφοράς μεταξύ των περιοχών όπου υπάρχουν αντικειμενικές αξίες και των περιοχών όπου δεν υπάρχουν.
- Στη Γλυφάδα, για παράδειγμα η κατώτερη τιμή ζώνης είναι 1.550 ευρώ ανά τετραγωνικό, ωστόσο στις περιοχές του Δήμου που παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, η Αρχική Βασική Αξία είναι μόλις 40 ευρώ ανά τετραγωνικό!
- Στου Ζωγράφου, η κατώτερη τιμή ζώνης είναι 1.400 ευρώ αλλά η Αρχική Βασική Αξία περιορίζεται στα 35 ευρώ, εκεί που δεν υπάρχει το αντικειμενικό σύστημα! Ακόμα πιο ανοικτή είναι η «ψαλίδα» στις αποκαλούμενες περιοχές- φιλέτα, όπως τα νησιά των Κυκλάδων.
- Στη Μύκονο, για παράδειγμα, η κατώτερη τιμή ζώνης είναι 2.880 ευρώ ανά τετραγωνικό, ωστόσο στις περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, οι αξίες γης ξεκινάνε από τα 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό και φτάνουν μόλις και μετά βίας στα 90 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα παραθαλάσσια ακίνητα! Φυσικά ούτε καν λόγος για τη σύγκριση με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές.
Ας δούμε τι θα συμβεί με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος, χρησιμοποιώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, από την επέκταση του συστήματος που έγινε μόλις το 2011.
- Ο γνωστός οικισμός Ακρωτήρι στη Σαντορίνη είχε Αρχική Βασική Αξία 4,40 ευρώ ανά τετραγωνικό, Ειδική Βασική Αξία 8 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε οδό και έως 35 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα παραθαλάσσια ακίνητα. Με την ένταξη του οικισμού στο αντικειμενικό σύστημα, η τιμή ζώνης στην επαρχιακή οδό Ακρωτηρίου- Φηρών, στο κομμάτι που περνάει μέσα από τον οικισμό, διαμορφώθηκε στα 1.400 ευρώ ανά τετραγωνικό και σε όλη την υπόλοιπη έκταση του οικισμού στα 1.000 ευρώ!!!!
Είναι ενδεικτικό των τεράστιων επιβαρύνσεων που θα φέρει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος, ότι το 2011 το υπουργείο Οικονομικών δεν τόλμησε να επεκτείνει το σύστημα έστω σε κάποιες περιοχές της Αττικής, παρά το ότι έγινε επέκταση του συστήματος σε περιοχές 25 νομών της χώρας, αφού θα έπρεπε όχι να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις αξίες γης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να τις χιλιαπλασιάσει, βάζοντας «φωτιά» σε χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν πλέον μόνιμη κατοικία π.χ. στη περιοχή των Μεσογείων ή της Λαυρεωτικής.