Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» τον Χατζηδάκη για το ΕΣΠΑ - iefimerida.gr

Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» τον Χατζηδάκη για το ΕΣΠΑ

Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» τον Χατζηδάκη για το ΕΣΠΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για αποτυχία του μνημονιακού στόχου του ΕΣΠΑ για το 2012 κάνει λόγο η Ιπποκράτους με ανακοίνωσή που εξέδωσε αναφορικά με τον απολογισμό της Τετάρτης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. Του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και ο Εισηγητής για θέματα ανάπτυξη, Θάνος Μωραϊτης, σε κοινή ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι ο στόχος του ΕΣΠΑ υπολείπεται ουσιαστικά κατά 934 εκ. ευρώ τα οποία στερήθηκε η πραγματική οικονομία.

Τονίζουν ακόμη ότι το αντίστοιχο ποσοστό του στόχου του 2011 ήταν 101% ,ενώ προσθέτουν «η αλήθεια της πραγματικής οικονομίας δεν μπορεί να αλλάξει με λογιστικά τερτίπια στο παρά πέντε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χθες, το Υπουργείο Ανάπτυξης, κάνοντας απολογισμό του ΕΣΠΑ για το 2012, παρουσίασε ως επιτυχία την επίτευξη στόχου του Β' εξαμήνου.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ετήσιος μνημονιακός στόχος του 2012 δεν επιτεύχθηκε. Το αντίστοιχο ποσοστό επίτευξης του ετήσιου στόχου του 2011 ήταν 101%. Δυστυχώς, η αλήθεια της πραγματικής οικονομίας δεν μπορεί να αλλάξει με λογιστικά τερτίπια στο παρά πέντε.

Και βέβαια δεν μπορεί να αλλάξει με ανάδειξη των στόχων του Β' εξαμήνου. Υπενθυμίζουμε ότι το Α΄ εξάμηνο του 2011 ο στόχος υπολειπόταν κατά πολύ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2012. Αυτό όμως δεν εμπόδισε να υπερκαλυφθεί η υστέρηση αυτή και να επιτευχτεί ο ετήσιος στόχος του ΕΣΠΑ στο 101% για το 2011.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι το ήδη φτωχό 86% του 2012 θα ήταν ακόμη φτωχότερο αν το υπουργείο δεν χρησιμοποιούσε την λογιστική πρακτική του παρκαρίσματος πόρων, μια μέθοδο που παλαιότερα ο κ. Χατζηδάκης βάφτιζε «εύκολη απορρόφηση».

Η απορρόφηση από «παρκάρισμα σε ταμεία» ανέρχεται σε 380εκ:

300εκ ευρώ δόθηκαν για το Ταμείο Εγγυοδοσίας (τα 150 άρον άρον στο τέλος Δεκεμβρίου)

80εκ ευρώ δόθηκαν στο ΕΤΕΑΝ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Δηλαδή στα 554εκ της υστέρησης του μνημονιακού στόχου, πρέπει να προστεθούν 380εκ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, ο στόχος του ΕΣΠΑ υπολείπεται ουσιαστικά κατά 934 εκ. ευρώ τα οποία στερήθηκε η πραγματική οικονομία.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντική απώλεια πόρων το 2013 που είναι και το έτος εφαρμογής του κανόνα ν+2 και ν+3. Επίσης, πραγματικά μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για το 2015 για το οποίο με μια προβολή των στοιχείων δείχνει ότι 3 δις ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν ξεκινήσει και οι οποίες σταμάτησαν.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία η οποία οδηγεί σε απώλεια πόρων. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο στόχος του ΠΔΕ έφτασε μόλις στο 89% στερώντας από την πραγματική οικονομία και χάνοντας οριστικά 650 εκ. ευρώ τα όποια δεν μεταφέρονται στο 2013. Υπενθυμίζεται ότι για το ΠΔΕ το 2011 ο στόχος υπερκαλύφθηκε στο 115%.

Συνοψίζοντας, η αβεβαιότητα των εκλογών, η έλλειψη ρευστότητας, οι εγγενείς αδυναμίες του συστήματος και η γραφειοκρατία είναι ξεκάθαρο ότι είναι ανάχωμα στην επίτευξη των στόχων. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα, να χρησιμοποιούμε την γλώσσα και τους αριθμούς της αλήθειας και φυσικά να αφοσιωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων. Η οικονομία θα αναταχθεί με πολιτικές πράξεις και αποφάσεις, με μια πραγματικά νέα πολιτική νοοτροπία.

Θα είμαστε εδώ να συνεισφέρουμε με εποικοδομητικές προτάσεις στηρίζοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί όμως πλέον να περιορίζεται στην καθημερινή διαχείριση των μνημονιακών στόχων.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο στις κεντρικές κατευθύνσεις που διατυπώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013. »

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ