Λίγο ψάρι μετά την κρεατοφαγία των γιορτών, επιβάλλεται. Ποιά είναι η νοστιμότερη και ευκολότερη συνταγή; Αυτή που μας απαλλάσσει από μυρωδιές, έξοδα και στίγματα στην κουζίνα; Το ψάρι ψητό σε ταψάκι στο φούρνο, μια συνταγή που παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα.
Υλικά
1 ψαράκι με λευκή σάρκα (ό,τι υπάρχει στον ψαρά, ακόμη και πέρκα κατεψυγμένη επιτρέπει ένα καλό πιάτο)
Ολα τα λαχανικά που υπάρχουν εύκαιρα:
1 κλωναράκι σέλινο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καροτάκια
1 φινόκιο
2 ντοματούλες
4 πατάτες
1 πιπεριά πράσινη, η κίτρινη
1 κολοκυθάκι
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Λοιπόν, για να πετύχει το ψάρι σας στο φούρνο απαιτούνται βασικές κινήσεις:
- Αν το ψάρι σας δεν είναι μεγάλο τότε χρειάζεται να ψήσετε τα λαχανικά σας για λίγη ώρα μόνα τους. Ετσι θα αποφύγετε να πολτοποιηθεί το ψαράκι.
- Ας υποθέσουμε ότι το ψάρι είναι μεγάλο. Χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά
- Τις ντοματούλες τις βάζουμε μόνο για το άρωμα. Μην τις κάνετε πελτέ, χοντροκόψτε τις
- Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σαν κρεβάτι σε ένα ταψί
- Προσθέτουμε το ψάρι από πάνω
- Ρίχνουμε λάδι, αλάτι (χοντρό, γκρί κατά προτίμηση) και μισό ποτηράκι νερό
- Το σύνολο θέλει ανακάτεμα κάπου-κάπου. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό
- Θέλει ψήσιμο περίπου 50 λεπτά, ανάλογα με το βάρος του ψαριού.
- 20 λεπτά πριν το τέλος στίβουμε 1 λεμόνι
Σερβίρουμε ζεστό με φρεσκοκομμένο πιπέρι. Μην το παρακάνετε στο λεμόνι γιατί η γεύση δεν θα ταιριάζει με το ποτήρι λευκό κρασί που πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσετε με το ψάρι σας.
Πραγματικά, αν αντί για φρέσκο ψάρι (ακριβό, δυσεύρετο, μπελαλίδικο) χρησιμοποιήστε πέρκα κατεψυγμένη (στα σούπερ μάρκετ) το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αξιοπρεπές. Προτιμήστε πέρκα με πάχος ώστε να δοθεί χρόνος στα λαχανικά σας να ψηθούν.