Αισιόδοξος εμφανίστηκε για το 2013 ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έπιασε τον στόχο του Μνημονίου για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το β' εξάμηνο. Ο κ. Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι «δε χάσαμε χρήματα διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και είμαστε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις».
Ο υπουργός, ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος υποφέρει ακόμα από παθογένειες και σε αυτό το πλαίσιο παρατηρήθηκε μείωση της γραφειοκρατίας κατά 60%, ενώ δήλωσε ότι θα γίνουν ενέργειες μέχρι τον Φλεβάρη να έχει αρχίσει η προσπάθεια για επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας, καθώς και της μείωσης του κόστους των απαλλοτριώσεων, ενώ τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών είναι η έλλειψη ρευστότητας. Ο κ. Χατζηδάκης, εξέφρασε την πεποίθηση πως «Από τον Απρίλιο θα μπουν οι μπουλντόζες και θα υπάρξει επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία, που αποτέλεσε βασικό εμπόδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων την προηγούμενη χρονιά».
Όταν ρωτήθηκε για στοιχεία, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην απορρφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δηλώνοντας ότι «στις ετήσιες δαπάνες του 2012, είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των 3,73 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Καταφέραμε και κλείσαμε το δεύτερο εξάμηνο, ξεπερνώντας τον στόχο για το συγκεκριμένο διάστημα. Πετύχαμε, συγκεκριμένα, το 102,64% του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,23 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ. ευρώ», ενώ τόνισε πως «κανένα ελληνικό πρόγραμμα δεν έχασε πόρους από την εφαρμογή του κανόνα Ν+3 στο τέλος του 2012».
Στη συνέχεια τόνισε το μέγεθος της επιτυχίας που σημείωσε η χώρα μας όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων «σε ένα πολύ αντίξοο περιβάλλον αγοράς, σε ένα περιβάλλον έλλειψης ρευστότητας και σοβαρών προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα, που δημιουργούν εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη των έργων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενώ το ΕΣΠΑ είναι κατ' αρχήν εργαλείο ρευστότητας, στην πράξη έχει οδηγηθεί να είναι όμηρος της έλλειψης ρευστότητας».
Αναλυτικά οι στόχοι που επιτεύχθηκαν σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη
- Δεν χάθηκαν πόροι από τα ημιτελή έργα της προηγούμενης περιόδου του Γ' ΚΠΣ 2000-2006.
- Θεσμοθετήθηκε σειρά διατάξεων που συμβάλλουν στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.
Για το 2013 έχει τεθεί «ένας ακόμη μεγαλύτερος ετήσιος μνημονιακός στόχος απορρόφησης, που φθάνει τα 3,89 δισ. ευρώ». Γι' αυτό, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηδάκης:
- Θα ανακοινωθεί εντός των ημερών με ένα δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης διαδικασιών.
- Σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιτευχθεί περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων.
- Συνεχίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα.
- Υποστηρίζονται με project managers τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν μνημονιακές μας υποχρεώσεις, όπως είναι το "Εlenxis", το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα "e-procurement" και "e-prescription".
- Έχει οριστικοποιηθεί η προκήρυξη και το σύστημα υλοποίησης της νέας δράσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα παρουσιαστεί στις 14 Ιανουαρίου 2013.
- Μετά τη συμφωνία με τους παραχωρησιούχους των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και με τις τράπεζες που δανειοδοτούν τους οδικούς αυτούς άξονες. Στόχος είναι τον Απρίλιο να ξαναρχίσουν τα έργα, αυξάνοντας έτσι την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφά κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2015.