Θέλουν να γίνουν οι Τούρκοι Ευρωπαίοι; - iefimerida.gr

Θέλουν να γίνουν οι Τούρκοι Ευρωπαίοι;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιές είναι οι αντιλήψεις των Τούρκων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ανίχνευσε έρευνα που διενεργήθηκε πέρυσι από το Ίδρυμα TESEV και τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν τώρα γνωστά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ζαμάν», το 69% των Τούρκων υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της χώρας. Στη νοτιο-ανατολική Ανατολία το ποσοστό ανεβαίνει στο 91%, ενώ στην κεντρική Ανατολία αυτό πέφτει στο 58%.

Για ποιόν λόγο προσβλέπουν οι Τούρκοι στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ; Κατά 22% επειδή επιθυμούν «διευκολύνσεις στους περιορισμούς της βίζας», κατά 21% για λόγους οικονομικούς, το 13% για λόγους εμβάθυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας, το 8% για «δουλειά και επαγγελματικές ευκαιρίες» και το 7% για «αναβάθμιση των συνθηκών ζωής».

Από το 26% που δεν θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το 21% δηλώνει πως η χώρα «μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια», το 10% υπογραμμίζει τις διαφορές πολιτισμού και ηθικών αντιλήψεων ανάμεσα στην Τουρκία και τις χώρες-μέλη της ΕΕ, το 8% δηλώνει πως «η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία» και το 6% θέλει να μείνει εκτός της ΕΕ η Τουρκία, απλά «επειδή είναι μια μουσουλμανική χώρα», ενώ ένα άλλο 6% θεωρεί πως «η ΕΕ απέτυχε» παραπέμποντας στην οικονομική κρίση.

Στο ερώτημα που αναφέρεται στον χρονικό ορίζοντα της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, το 49% πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί «σε 5-20 χρόνια» (ακριβέστερα το 20% πιστεύει ότι εντός μιας 5ετίας η Τουρκία θα προσχωρήσει στην ΕΕ), ενώ το 30% απαντά «ποτέ»...

Αναφορικά με τα «εμπόδια» που συναντά η Τουρκία στον δρόμο της προς την ΕΕ, το 22% πιστεύει ότι αυτά οφείλονται στη «ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία» των Ευρωπαίων, το 7% στην «απροθυμία» των Ευρωπαίων, το 4% στην ανησυχία για τον «πληθυσμό» της χώρας, το 4% στον φόβο της «τρομοκρατίας» και το 3% στο «Κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο ειδικότερα, το 31% υποστηρίζει μια «συμβιβαστική λύση βασισμένη στις παραμέτρους των αποφάσεων του ΟΗΕ», το 8% υποστηρίζει την ένταξη των κατεχομένων στην Τουρκία, ενώ το 6% επιθυμεί «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου να παραμείνει μια ανεξάρτητη και διακριτή μειονότητα».

Ως προς τα θέματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής κατά προτεραιότητα οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ υποστηρίζονται από το 14%, οι σχέσεις με το Ισραήλ από το 7%, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ από το 5% και οι σχέσεις με την Ελλάδα από το 4%. Παρά ταύτα, το 52% θεωρεί ότι οι ΗΠΑ διάκεινται «μη φιλικά» προς την Τουρκία, ενώ το 27% υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν «φιλικά» την Τουρκία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία ευρωπαϊκή ένωση έρευνα ΕΕ ένταξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ