Σχεδόν 40 χρόνια μετά την δολοφονία του μουσικού Βίκτορ Χάρα, τις πρώτες ημέρες μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ, ένας δικαστής της Χιλής έδωσε εντολή να τεθούν υπό κράτηση οκτώ απόστρατοι αξιωματικοί της Χούντας που κατηγορούνται για τον άδικο και βασανιστικό θάνατό του.
Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων, η δικαιοσύνη της Χιλής διέταξε να τεθούν υπό κράτηση οκτώ πρώην αξιωματικοί του στρατού που κατηγορούνται για την δολοφονία του τραγουδιστή και συνθέτη Βίκτορ Χάρα το Σεπτέμβριο του 1973, αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ που ανέτρεψε τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.Ο Μιγκέλ Βάσκες Πλάσα, πρόεδρος του εφετείου στο Σαντιάγο, έδωσε εντολή να φυλακιστούν δύο στρατιωτικοί εν αποστρατεία για ανθρωποκτονία από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις και άλλοι έξι για συνέργεια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Μαζί με άλλους περίπου 5.000 πολιτικούς κρατούμενους που συνελήφθησαν μαζικά σε επιδρομές του στρατού, ο Χάρα είχε μεταφερθεί στο Στάδιο της Χιλής, το μεγαλύτερο στο Σαντιάγο. Εκεί ανακρίθηκε, βασανίστηκε και κατόπιν εκτελέστηκε με πολυβόλο -στη σορό του βρέθηκαν 44 τραύματα από σφαίρες-, την 15η ή την 16η Σεπτεμβρίου.
Ένα γεγονός δείχνει την αγριότητα των στρατιωτικών απέναντι στον Χάρα, που ήταν πρεσβευτής του ανατραπέντος προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε για θέματα πολιτισμού: είχαν σπάσει τα δάχτυλα του τραγουδιστή και κιθαρίστα και κατόπιν τα οστά των χεριών του, με χτυπήματα με τα κοντάκια των όπλων τους και με τις μπότες τους.
«Μετά τη συγκέντρωση πολλών αποδεικτικών στοιχείων», έφθασε η στιγμή κατά την οποία «η έρευνα πρέπει να τερματιστεί» και η υπόθεση να εκδικαστεί, ανέφερε ο δικαστής.
Ο Νέλσον Καουκότο, εκπρόσωπος της οικογένειας του θύματος, εξέφρασε «ικανοποίηση» για την απόφαση.
Ο δικαστής διέταξε τη σύλληψη και κράτηση των αξιωματικών ε.α. Ούγο Σάντσες Μαρμόντι και Πέδρο Μπαριέντος Νούνιες, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, καθώς διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην διάρκεια της κράτησής του ο μουσικός «αναγνωρίστηκε από τους στρατιωτικούς, χωρίστηκε από τους άλλους κρατούμενους» και μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια, όπου είχαν δημιουργηθεί θάλαμοι βασανιστηρίων και όπου διαρκώς δεχόταν «σωματικές επιθέσεις από πολλούς αξιωματικούς», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.
«Την 16η Σεπτεμβρίου 1973» διαπιστώθηκε ο θάνατος του Χάρα, στη σορό του οποίου ήταν ορατά «44 τραύματα από σφαίρες».
Τον Δεκέμβριο του 2009 χιλιάδες Χιλιανοί είχαν παραστεί στην επίσημη κηδεία του καλλιτέχνη, που είχε πεθάνει σε ηλικία 40 ετών, κι είχε ενταφιαστεί σχεδόν μυστικά το 1973 από τη σύζυγό του, τη Βρετανή Τζόαν Τέρνερ Χάρα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ.Πρακτ. )