Ο Μλάντιτς στη Χάγη: "Υπερασπίστηκα τη χώρα μου" - iefimerida.gr

Ο Μλάντιτς στη Χάγη: "Υπερασπίστηκα τη χώρα μου"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκίνησε η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Μλάντιτς δήλωσε πως είναι "θανατηφόρα άρρωστος" και δεν δέχθηκε να ακουστέι "ούτε μια λέξη" από το βαρύ και "τερατώδες" κατηγορητήριο. Τόνισε: "Δεν έχω ακούσει ξανά στη ζωή μου τέτοια τερατώδη πράγματα".

Ο Μάρκο Μλάντιτς τόνισε πως υπερασπίστηκε τη χώρα του και δεν σκότωσε "τους Κροάτες ως Κροάτες".

"Θέλω να ζήσω για να δω τον εαυτό του ελεύθερο. Είμαι ο στρατηγός Μλάντιτς και όλος ο κόσμος ξέρει ποιός είμαι"

Ο Μλάντιτς αρνήθηκε να απολογηθεί και η ακρόαση θα συνεχιστέι στις 4 Ιουλίου.

Ο σερβοβόσνιος πρώην στρατηγός και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς θα κληθεί να απολογηθέι για πληθώρα αδικημάτων, ανάμεσα τους και δύο γενοκτονίες καθώς και εγκλήματα πολέμου

Αφού ερωτηθεί για το αν αναγνωρίζει τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται, θα ζητηθεί η απολογία του. Αν δεν δεχθει να απολογηθέι η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί ερήμην του σε 30 ημέρες.

Ο 69χρονος Μλάντιτς θα λογοδοτήσει για δύο κατηγορίες γενοκτονίας, καθώς και για διώξεις, εξόντωση, φόνους, εκτοπισμούς, απάνθρωπες πράξεις, πράξεις βίας, παράνομες επιθέσεις και συλλήψεις ομήρων, που αποτελούν πέντε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερα εγκλήματα πολέμου.

Ο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορούνταν αρχικά για γενοκτονία και για συνέργεια σε γενοκτονία, κατηγορείται πλέον για δύο γενοκτονίες, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα και σε κοινότητες στην αρχή του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Ο "Ράτκο Μλάντιτς βρίσκεται στο νοσοκομείο της φυλακής... Δεν είχε κατάλληλη φροντίδα για την υγεία του επί χρόνια, και η κατάστασή του δεν είναι καλή", δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς στη Χάγη ο δικηγόρος του Αλεξάντερ Αλέξιτς. Ο δικηγόρος επιβεβαίωσε ότι ο Μλάντιτς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το ένα χέρι του γιατί έχει υποστεί εδώ και χρόνια ημιπληγία λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος διατηρεί την διανοητική του ικανότητα και ανταποκρίνεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ