Κρίσιμες στιγμές για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο συνέρχεται σήμερα χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια συμφωνία που να βοηθήσει στην αποτροπή του «δημοσιονομικού βαράθρου» που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία.
Οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ φαίνεται ότι προσφέρουν την τελευταία ελπίδα για την αποφυγή μιας αιφνίδιας και σημαντικής αύξησης των φόρων και των πολύ μεγάλων περικοπών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που θα «πυροδοτηθούν» κατά την έναρξη του Νέου Έτους βάσει νόμου για την μείωση του ελλείμματος που θεσπίστηκε τον Αύγουστο του 2011.
Μια ένδειξη δυσαρέσκειας από τις χρηματαγορές μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας παρότρυνσης των δύο πλευρών, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν.
«Πιστεύω ότι οι επενδυτές θα δείξουν την δυσαρέσκειά τους» στην έλλειψη προόδου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Μοχάναντ Αάμα, διευθύνων σύμβουλος της Beam Capital Management, μια συμβουλευτική εταιρεία για επενδύσεις, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.
Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ήλπιζαν να ανοίξουν τον δρόμο για να υπάρξει άμεσα λύση χθες. Όμως με τις δύο πλευρές να εξακολουθούν να εμμένουν στις θέσεις τους κατά τις συνομιλίες, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Χάρι Ρέιντ ανέβαλε οποιαδήποτε ψηφοφορία κι η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της ως σήμερα.
Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών παραμένει το αν θα επεκταθεί ο σημερινός φορολογικός συντελεστής για όλους, όπως θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ή μόνον γι' αυτούς που έχουν εισοδήματα κάτω των 250.000 ως 400.000 δολαρίων, όπως έχουν προτείνει οι Δημοκρατικοί.
Άλλο σημείο αποτελεί το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων για μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες από αυτές που προτείνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Μολονότι το Κογκρέσο έχει την ικανότητα να κινηθεί άμεσα μόλις υπάρξει μια συμφωνία, οι επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας έχουν πλέον πολύ μικρά χρονικά περιθώρια για μια ίσως περίπλοκη ημέρα διαδικασιών στην περίπτωση συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επέμεινε εξάλλου να συνεδριάσει πρώτη η Γερουσία, το οποίο δεν αναμενόταν να γίνει πριν από το μεσημέρι σήμερα (τοπική ώρα).