Την ελληνική αγροτική παραγωγή έχει αρχίσει να καταλαμβάνει η μονόκλωνη κερασιά, η οποία αποτελεί πηγή γρήγορου και ευκολότερου κέρδους για την εγχώρια αγορά.
Όπως αναφέρει το ένθετο «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» της εφημερίδας Έθνος, η παραγωγή της μονόκλωνης κερασιάς έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που την κάνουν τόσο δημοφιλή. Καταρχάς ο παραγωγός μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη την έκταση του χωραφιού, αφού χωράνε μέχρι και 250 δέντρα ανά στρέμμα, ενώ η συγκομιδή τους είναι πιο εύκολη έτσι. Παράλληλα, αποφέρουν και μεγάλα έσοδα, αφού όχι μόνο έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής και συγκομιδής, αλλά πωλούνται για 1,5 ευρώ το κιλό, όταν τα περισσότερα οπωροφόρα δεν ξεπερνούν το 1 ευρώ το κιλό.
Βασικός παράγοντας για την επιτυχημένη καλλιέργεια είναι η καλή στράγγιση του εδάφους, ενώ χρειάζεται αρδευτικό σύστημα, αφού τα συγκεκριμένα φυτά χρειάζονται συχνά μικρές ποσότητες νερού. Έτσι, μιλώντας στην εφημερίδα, ο τεχνολόγος γεωπόνος Κώστας Καζαντζής εξηγεί ότι το σύστημα διαμόρφωσης θα πρέπει να είναι γραμμικό και προτείνει οικονομική εγκατάσταση με 4 σύρματα κατανεμημένα σε ομοιόμορφα ύψη.
Η κερασιά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, αλλά τα μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται 12 στη λίστα με τις χώρες παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καλλιέργειες στη χώρα φτάνουν τα 100.000 στρέμματα, ενώ η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της πρωιμότερης ωρίμανσης των ποικιλιών κατά 15 μέρες.