Στη Βουλή θα κριθεί αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για παρέμβαση και αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ».
Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να καταθέσουν από κοινού πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών.
Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός επιθυμούν να δώσουν έναν ασαφέστατο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες πως η περίοδος χάριτος και ατιμωρησίας υπουργών, βουλευτών και πολιτικών προσώπων έχει τελειώσει και όλοι πλέον λογοδοτούν στην Δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι απόλυτα σύμφωνα με την άμεση εξερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όπου αυτές αναλογούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του τονίζει πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών, ενώ το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» συμφώνησε με την κυβερνητική πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Ποιες ευθύνες του πρώην υπουργού που αναμένεται να διερευνηθούν:
- Οι ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
- Οι ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών για την απώλεια της πρωτότυπης λίστας όταν αυτή του παρεδόθη από τους Γάλλους τον Οκτώβριο του 2010 και ο κ.Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει στην επιτροπή της Βουλής ότι είχε δώσει για φύλαξη τη λίστα -χωρίς να διευκρινίσει που την είχε δώσει-, η οποία όμως τελικά χάθηκε.
- Τυχόν εμπλοκή του κ. Παπακωνσταντίνου σε πράξεις που οδηγούν σε αποφυγή καταβολής φόρων, κάτι που εάν συμβαίνει θα αποδειχθεί από τον έλεγχο των ποσών που βρέθηκαν στους λογαριασμούς των συγγενών του στην ελβετική τράπεζα.
Παπακωνσταντίνου: Χοντροκομμένη σκευωρία εναντίον μου
Ο πρώην υπουργός από την πλευρά του υποστηρίζει πως δεν θα ήταν τόσο «ανόητος» ώστε να σβήσει κάποιον όταν ήξερε ότι υπάρχει η πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διασταυρωθεί με τη λίστα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα και κάνει λόγο για χοντροκομμένη σκευωρία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε:
«Δεν αφαίρεσα ονόματα συγγενικών μου προσώπων, ούτε κανένα άλλο όνομα. Τα αρχεία που παρέλαβα τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη. Μα πως θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Προφανώς πρόκειται για χοντροκομμένη σκευωρία που στόχο έχει την κατασκευή της δικής μου ενοχής. Και είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ονοματεπώνυμο».
Την περασμένη Παρασκευή με ανακοίνωση που εξέδωσε από την Ολλανδία όπου βρίσκεται για διακοπές, ο πρώην υπουργός κατήγγειλε ότι «τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία φωτογραφίζονται άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί αλλοίωσης».
Τι χρειάζεται για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή
Για να μπορέσει να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, απαιτούνται οι υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών, αριθμός που αναμένεται να βρεθεί. Μάλιστα σήμερα θα κατατεθεί η πρόταση, η οποία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στις 7 Ιανουαρίου, όταν ξανανοίξει η Βουλή.
Κατά την ψηφοφορία θα στηθούν κάλπες για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, ενώ στους βουλευτές θα διανεμηθούν ψηφοδέλτια στα οποία θα αναφέρεται το πρόσωπο κατά του οποίου προτείνεται να ασκηθεί δίωξη, καθώς και τα συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή του π.χ. νόθευση εγγράφου. Για να γίνει δεκτή η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται οι θετικές ψήφοι της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών - 151 θετικές ψήφοι-.
Αν η Ολομέλεια δώσει το πράσινο φως για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής, αυτή θα αποτελείται από τουλάχιστον 12 μέλη και οι συνεδριάσεις της θα είναι μυστικές, καθώς δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Εντός συγκεκριμένης προθεσμίας η επιτροπή καλείται να ολοκληρώσει το έργο της και να εκδώσει πόρισμα. Το πόρισμα της Επιτροπής μοιράζεται μετά στα κόμματα και ακολουθεί συζήτηση και ξανά μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, η οποία κρίνει την παραπομπή ή όχι του πρώην Υπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο.
Εμπόδιο η παραγραφή αδικημάτων
Τα στελέχη της κυβέρνησης εξετάζουν τρόπους προκειμένου να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο για την παραγραφή αδικημάτων, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει αμέσως μετά το αδίκημα.
Ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί θέμα παραγραφής λόγω της «Βουλής της μίας ημέρας» που μεσολάβησε των αμέσως προηγούμενων εκλογών και πηγές της κυβέρνησης εκφράζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει και να διαλευκανθεί η υπόθεση πάση θυσία.