Θα γίνει 3η Ιντιφάντα προειδοποιούν οι Παλαιστίνιοι - iefimerida.gr

Θα γίνει 3η Ιντιφάντα προειδοποιούν οι Παλαιστίνιοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας από τους κοντινούς συμβούλους του Παλαιστινίου ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς, δήλωσε σε συνέντευξη του, την Τετάρτη, ότι οι συγκρούσεις του τελευταίου μήνα, είναι πρόβες για μεγαλύτερες διαμαρτυρίες που προετοιμάζονται να κορυφωθούν αυτή την Κυριακή που γιορτάζεται από τους Ισραηλινούς η κατάληψη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδα της Γάζας.

«Η 5η Ιουνίου, δεν θα είναι μια συνηθισμένη μέρα» δήλωσε ο Σαμπρί Σαιντάμ, υπεύθυνος Τύπου του συμβουλίου της Φατάχ και πρώην υπουργός τηλεπικοινωνιών. Ο Σαιντάμ ο οποίος επισκέπτεται αυτό τον καιρό τις Ηνωμένες Πολιτείες , σαν μέρος του συνεδρίου που συγκαλείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την ανάπτυξη, προέβλεψε τρίτη «Ιντιφάντα», αν το Ισραήλ δεν σταματήσει την κατασκευή νέων καταυλισμών στην Δυτική Όχθη, και το τέλμα στις συζητήσεις συνεχίζεται.

«Δεν μπορείς να συζητήσεις για την πίτσα σου, όταν αυτή τρώγεται» δήλωσε ο Σαιντάμ, που ο πατέρας του Μαμντού Σαιντάμ, ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος της Φατάχ, και σκοτώθηκε από Ισραηλινές δυνάμεις.

Οι προοπτικές για την ανανέωση των ειρηνευτικών συζητήσεων για μια οικουμενική Παλαιστινιακή λύση έχουν βρεθεί μεταξύ Φατάχ, Χαμάς και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νεντανιάχου. Ο Νεντανιάχου απάντησε στην συμφιλίωση της Χαμάς και την πίεση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για ένα Παλαιστινιακό κράτος και να λυθεί το θέμα των συνόρων και των προσφύγων.

Ο Σαιντάμ δήλωσε ότι «η Χαμάς δεν θα αλλάξει αυτά που διεκδικεί», που καλεί για την καταστροφή του Ισραήλ, αλλά δηλώνει πως αυτό δεν πρέπει να προβληματίζει, γιατί το στρατιωτικό μέρος της οργάνωσης δεν θα λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συζητήσεις που πρόκειται να επακολουθήσουν. Συνέκρινε δε την συμμετοχή του στρατιωτικού μέρους της Χαμάς σε μια νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση, με την αποδοχή στον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό του Υπέρ-Ορθόδοξου κόμματος Σσάς, που ο αρχηγός τους Ραμπί Οβάντια Γιούσεφ, το τελευταίο καλοκαίρι ευχήθηκε πανούκλα σε όλους τους Παλαιστίνιους συγκεκριμένα στον Αμπάς, που ο Γιούσεφ δήλωσε ότι θα έπρεπε να εξαφανιστεί από αυτόν τον κόσμο.

Ο Αμπάς σχεδιάζει να εμφανιστεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, όταν συναντηθούν τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη. Ο Σαιντάμ δηλώνει ότι έχουν την υποστήριξη 150 από τις 192 χώρες-μέλη.

Κι όμως η πλειοψηφία δεν θα υπερισχύσει και σε αυτή την περίπτωση, καθώς η Αμερική δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα ασκήσει βέτο σε μια τέτοια περίπτωση, σαν «συμβολική» κίνηση, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Ο Σαιντάμ δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση απογοητεύει πάρα πολύ τον παλαιστινιακό λαό και ότι οι κινήσεις Ομπάμα, που στις δηλώσεις του στο Κάιρο το 2009, που καλούσε σε ένα «νέο ξεκίνημα» με τους Μουσουλμάνους, είχαν σαν σκοπό να κερδίσει τις Εβραϊκές ψήφους στις εκλογές του 2012. Συμπλήρωσε όμως ότι οι συνεχείς εξεγέρσεις και η Αραβική Επανάσταση θα φέρουν, την άνοιξη, πιο κοντά την ανεξαρτησία στην Παλαιστίνη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ