Le Monde: Αποχαιρετούμε με συγκίνηση το Newsweek και τον γραπτό Τύπο - iefimerida.gr

Le Monde: Αποχαιρετούμε με συγκίνηση το Newsweek και τον γραπτό Τύπο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι δύσκολο να μη συγκινηθείς από το κλείσιμο του διάσημου αμερικανικού περιοδικού Newsweek που δημοσίευσε το τελευταίο φύλλο του με τίτλο Last Print Issue. Ενα ακόμη μεγάλο ειδησεογραφικό περιοδικό τελειώνει, είναι θλιβερό» γράφει η Le Monde και αφιερώνει ένα μεγάλο άρθρο για το τέλος του γραπτού Τύπου.

«Το Newsweek είναι 11 χρόνια μεγαλύτερο από την Le Monde. Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1933 και βγήκε για πρώτη φορά με εξώφυλλο τον Χίτλερ και τον Ρούσβελτ. Εκανε 4.150 εξώφυλλα, είχε 17 διευθυντές, γνώρισε 13 αμερικανούς Προέδρους και 12 από τους δημοσιογράφους του πέθαναν στο ρεπορτάζ. Σίγουρα το Newsweek είχε χάσει τελευταία τη λάμψη του. Σχεδόν οι μισοί αναγνώστες του το είχαν εγκαταλείψει και η ιδιοκτήτρια Washington Post το είχε παραχωρήσει έναντι 1 δολαρίου σε έναν δισεκατομμυριούχο ο οποίος το συνέδεσε με το επιτυχημένο σάιτ The Daily beast.

Αλλά το περιοδικό έκλεισε. Η απώλειά του σημαδεύει το τέλος μιας εποχής των ταλαντούχων δημοσιογράφων και σίγουρα σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τον Τύπο γενικά. Στη Γαλλία η εφημερίδα La Tribune εκδίδεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση. Η France Soir έκλεισε. Η αθλητική L'Equipe και η καθημερινή Le Figaro μειώνουν τις θέσεις εργασίας. Στη Γερμανία τα ίδια. Η Financial Times Deutschland και η Frankfurter Rundschau έκλεισαν.

LastPrintIssue. Αυτός ο τίτλος δείχνει και τον ένοχο του θανάτου του Newsweel : είναι το Ιντερνετ, η δωρεάν ενημέρωση και η μετακόμιση της διαφήμισης στα new media. Στους πρώτους έξι μήνες του 2012 η Google για πρώτη φορά ξεπέρασε σε διαφημιστικά έσοδα το σύνολο του αμερικανικού γραπτού Τύπου: 20,8 δισ. δολάρια για την Google, 19,2 δισ. δολάρια για τη βιομηχανία του Τύπου. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η βιομηχανία ως το 2007 είχε το 88% της διαφημιστικής «πίτας».

Το Newsweek δεν εξαφανίζεται, διαβεβαιώνει η διευθύντριά του Τίνα Μπράουν. Οι δημοσιογράφοι θα συνεχίζουν να εργάζονται για το περιοδικό σε ιντερνετική μορφή. Το στοίχημα όμως μοιάζει πολύ ριψοκίνδυνο. Γιατί οι μόνοι ιντερνετικοί τίτλοι που επιβιώνουν οικονομικά είναι όσοι διαθέτουν μικρές δημοσιογραφικές ομάδες και όσοι ασχολούνται με την κλειδαρότρυπα.

Κανένας άλλος τίτλος, ικανός να πληροφορεί με εγκυρότητα για μεγάλα πολιτικά θέματα, για την σύγχρονη τέχνη, για την κρίση του ευρώ ή για την κινηματογραφική δημιουργία δεν μπορεί σήμερα να καυχάται ότι μπορεί να επιβιώσει στο Web. Αυτός ήταν ο Τύπος που έθρεψε τη Δημοκρατία και εξήγησε την πολυπλοκότητα του κόσμου» καταλήγει το άρθρο της Le Monde.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ