Μονόδρομο αποτελεί για την Ελλάδα η συρρίκνωση του δηµόσιου τοµέα και η προώθηση των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων κατά τον νοµπελίστα οικονοµολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, προκειµένου να αποφευχθεί η πτώχευση.
"Συρρικνώστε τον δηµόσιο τοµέα έστω και µε αλλαγές σοκ", υποστήριξε χθες ο κ. Πισσαρίδης σε συνέδριο της εταιρείας συµβούλων KPMG, προτείνοντας στην κυβέρνηση να µη διατηρήσει, αν είναι δυνατόν, καµία συµµετοχή σε ∆ΕΚΟ, ώστε να είναι εφικτή η µείωση των δαπανών, αφού "δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω µείωση συντάξεων και µισθών ή αύξηση φόρων". Συνέστησε δε στην κυβέρνηση να διαµορφώσει ένα σαφές χρονοδιάγραµµα αποκρατικοποιήσεων ενώ αντιτάχθηκε σε µια νέα διαπραγµάτευση του Μνηµονίου και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Χαρακτήρισε αναγκαία την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας µε αλλαγές ανάλογες µε εκείνες που έγιναν στην αγορά κεφαλαίου πριν από 15 χρόνια, οι οποίες έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη, µε ταυτόχρονη υιοθέτηση του λεγόµενου flexicurity. Η δραστική περικοπή της γραφειοκρατίας και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις είναι απαραίτητη κατά τον κ. Πισσαρίδη, ο οποίος πάντως θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη εποχή για µείωση των φόρων. Οσον αφορά την ανεργία, υποστήριξε ότι θα παραµείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόµενα τρία - τέσσερα χρόνια και προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα προέλθει από τον τουρισµό, τον ενεργό ρόλο των τραπεζικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια και τα γεωργικά προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας. Ο κύπριος οικονοµολόγοςεξέφρασε την αντίθεσή του σεµια αναδιάρθρωση του χρέους επισηµαίνοντας ότι αυτό θα προκαλούσε σηµαντικές ζηµιές στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διακρατούν περίπου 20% του χρέους, και προβλήµατα στη σχέση της χώρας µε την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πηγή: tanea.gr