Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση της η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος της,αφού κατέθεσε στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 και παράλληλα κατέθεσε και αίτημα προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές.
Η γνωστή γαλακτοβιομηχανία το 2003 στην ιδιοκτησία του ομίλου τυροκομικών προϊόντων Κολιός, έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Αγροτική Τράπεζα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η ΑΓΝΟ αντιμετώπιζε σημαντικότατα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν καν χτυπήσει η οικονομική κρίση την Ελλάδα η γαλακτοβιομηχανία εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα ήταν να χαθεί ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της αγοράς με δραματικές συνέπειες στην εταιρεία, αφού οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Λαγκαδά λάμβαναν τον μισθό τους με σημαντική καθυστέρηση.
Τα πρώτα βήματα της ΑΓΝΟ
Η ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. ξεκίνησε τις δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη το 1950 ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Βόρεια Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 γνώρισε μεγάλες δόξες. Ενα υπερσύγχρονο εργοστάσιο το οποίο διέθετε στις εγκαταστάσεις του μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας προμήθευε την αγορά με γάλα 100% ελληνικό σε συσκευασία Tetratop της Tetrapak, ώστε να προστατεύει το γάλα και την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών του με τον πιο ασφαλή τρόπο και να διατηρεί αναλλοίωτη την φρεσκάδα του.
Σήμερα, εφοδιασμένη με την πολύτιμη πείρα και τεχνογνωσία των 50 και πλέον ετών της και εξοπλισμένη με ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο και μηχανολογικό εξοπλισμό της πιο νέας τεχνολογίας, η ΑΓΝΟ συνεχίζει να πρωτοπορεί. Προσφέρει στην ελληνική αγορά απολαυστικό και ολόφρεσκο γάλα, σε ειδικά μελετημένη συσκευασία Tetratop της Tetrapak, ώστε να προστατεύει το γάλα και την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών του με τον πιο ασφαλή τρόπο και να διατηρεί αναλλοίωτη την φρεσκάδα του.
Όπως αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της το γάλα ΑΓΝΟ είναι 100% φρέσκο, ελληνικό και προέρχεται αποκλειστικά από επιλεγμένα και ελεγχόμενα αγροκτήματα της κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
Η κτηνοτροφική μονάδα κάθε παραγωγού είναι εξοπλισμένη από την ΑΓΝΟ με αυτόψυκτη δεξαμενή (παγολεκάνη), όπου τοποθετείται το γάλα αμέσως μετά την άμελξη. Στην συνέχεια συλλέγεται από τα βυτία γάλακτος της εταιρίας, τα οποία διαθέτουν αυτόματο σύστημα συλλογής, δειγματοληψίας και καταγραφής του γάλακτος και μεταφέρεται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ. Εκεί το γάλα ελέγχεται, παστεριώνεται, ομογενοποιείται και συσκευάζεται κάτω από την συνεχή και άγρυπνη παρακολούθηση του άριστα εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας.
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες κάθε ημέρας αρχίζει η διανομή του φρέσκου γάλακτος ΑΓΝΟ με τον στόλο των ψυγείων αυτοκινήτων της εταιρίας στα σημεία πώλησης, ώστε να φτάσει ολόφρεσκο στον καταναλωτή με το ξημέρωμα της νέας ημέρας.
Η ΑΓΝΟ, οι επιδοτήσεις και το Τσερνομπίλ
Το 1995 ελληνικές ανταγωνίστριες εταιρείες, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΑΣΘ ΑΓΝΟ. Την ίδια χρονιά ο ΣΕΒΓΑΠ (Συνεταιρισμός ελληνικών Βιομηχανιών Αγροτικών Προϊόντων) προβαίνει σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση των ελληνικών αρχών να επιχορηγήσουν με ποσό ανάλογο των χρεών της την «ΑΓΝΟ» μέσω της ΑΤΕ, εξοφλώντας μέρος ή το σύνολο των χρεών της από δάνεια, που ανέρχονταν περίπου στο ποσό των 13 δισ. δραχμών, αφού με αυτόν τον τρόπο η ΑΓΝΟ πιθανά επωφελήθηκε από φορολογικές ελαφρύνσεις, εφόσον τα έσοδα από επιχορηγήσεις, δεν παρουσιάσθηκαν ως κέρδη.
Την ίδια στιγμή ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με την ενίσχυση της «ΑΓΝΟ» για ζημιές από το πυρηνικό ατύχημα Τσέρνομπιλ, με τον ΣΕΒΓΑΠ να υποστηρίζει ότι, η ενίσχυση δεν δικαιολογείται διότι και η γαλακτοβιομηχανία συνέχισε να προμηθεύει με νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα την αγορά, άρα δεν κατέστρεψε 19.000 τόνους γάλακτος. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ. Υπενθυμίζεται πως μετά το πυρηνικό ατύχημα οι εταιρείες που κατέστρεφαν προϊόντα που είχαν μολυνθεί, έπαιρναν ειδικές κρατικές ενισχύσεις για να αντεπεξέλθουν στις ζημιές.
Μετά από όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνει την Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1997 για την πρόθεσή της να κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου σχετικά με τις επιχορηγήσεις προς την «ΑΓΝΟ]. Ετσι το Μάη του 1998, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να την ενημερώσει λεπτομερώς για την κοινωνική και παρεμβατική πολιτική που ακολουθεί στον γεωργικό τομέα, καθώς και για την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η αντίστροφη μέτρηση για την ΑΓΝΟ έχει ξεκινήσει.
Η ΑΓΝΟ στα χέρια ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε
Το 1999 η ΑΤΕ ορίζεται εκκαθαριστής της «Ε.Α.Σ.Θ. ΑΓΝΟ ΣΥΝΠΕ» και η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ενώ λειτουργεί. Το Μάρτη του 2000 τίθεται σε πλειοδοτικό διαγωνισμό από την ΑΤΕ η οποία «μεταβιβάζει» το 99,9% της εταιρείας στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (του Ομίλου ΑΤΕ) με τον όρο να εξασφαλισθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθεί το ίδιο εργασιακό καθεστώς.
Τελικά τον Ιούνιο του 2003 προκηρύσσεται τρίτος διαγωνισμός από την ΑΤΕ και την ΑΤΕ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και ενώ οι πρώτες προσφορές κυμαίνονται περίπου στα 45 εκατ. ευρώ , η «ΑΓΝΟ ΑΕ» αγοράζεται από την εταιρεία «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ».