Κατάμαυρη είναι η εικόνα που σκιαγραφεί η Τρόικα στην έκθεση που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση για τα φορολογικά, καθώς ανεβάζει το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ελληνικό δημόσιο στα 53 δισ. ευρώ, αλλά τονίζει ότι μόνο το 10-15% μπορεί να εισπραχθεί.
Στην Έκθεση με τίτλο “Κατάσταση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξέταση του ΦΠΑ” που συνέταξε το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα που βρέθηκε στην Αθήνα στο διάστημα 16-22 Οκτωβρίου καταγράφεται αναλυτικά η υστέρηση στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στον παρακάτω πίνακα, φαίνεται ότι το συνολικό ύψος των οφειλών από ιδιώτες αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 53 δισ. ευρώ. Όπως όμως αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση «σημαντικά ποσά δεν είναι εισπράξιμα και πρέπει να διαγραφούν ώστε να γίνει μεγαλύτερη επικέντρωση σε οφειλές που έχουν προοπτικές είσπραξης». Κι αυτό γιατί, τονίζεται, από τα 53 δισ. τα 24,7 δισ. ευρώ χρωστούν περίπου 21.000 οφειλέτες που θεωρούνται αμφίβολοι ή επισφαλείς. Πρόκειται σημειώνεται στον πίνακα για παλιές οφειλές από πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τις οποίες οι τοπικές ΔΟΥ «έχουν συμπεράνει» ότι οι οφειλέτες αυτοί δεν μπορούν να αποδώσουν όσα χρωστάνε!
Χαρακτηριστικό είναι ένα ακόμα στοιχείο της Έκθεσης: Μόλις 1.500 μεγαλοφειλέτες χρωστούν τα δύο τρίτα (35 δισ.) των συνολικών οφειλών των 53 δισ. Στην «μεγάλη πλειοψηφία» από αυτούς όμως «τα αποτελέσματα των εισπράξεων μέχρι τώρα ήταν απογοητευτικά» καθώς η μονάδα μεγάλων οφειλετών έχει διαπιστώσει ότι είναι αφερέγγυοι. Από τις 567 υποθέσεις που εξετάστηκαν από την μονάδα μεγάλων οφειλετών και που εκπροσωπούν 13,6 δισ. έχουν εισπραχθεί μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ.
Που μπορεί να οφείλεται αυτή η υστέρηση στην είσπραξη; Εκτός του ότι πολλοί από αυτούς τους οφειλέτες είναι αφερέγγυοι, κατά τα λεγόμενα της Έκθεσης, ένα ακόμα αίτιο είναι η ελλειπής επάνδρωση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών. «Η δέσμευση των αρχών στα τέλη του Μαρτίου 2012 τουλάχιστον να διπλασιάσουν τον αριθμό των ελεγκτών της Μονάδας παραμένει ανεκπλήρωτη» αναφέρει το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα και επισημαίνει ότι οι ελεγκτές παραμένουν 43, όσοι ήταν τον Ιούλιο, παρότι υπάρχει δέσμευση για μετάθεση άλλων 100 πρόσθετων έμπειρων ελεγκτών στην Μονάδα. Αυτή είναι τελικά η αιτία που είχαν γίνει μόλις 46 έλεγχοι μέχρι το Σεπτέμβριο (ένας έλεγχος ανά ελεγκτή κατά μέσο όρο) και η πρόβλεψη ήταν ότι ο αριθμός αυτός θα ανέβαινε στους 135 μέχρι το τέλος του 2012, έναντι στόχου για 300 ελέγχους σε μεγάλους οφειλέτες, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα από την Έκθεση:
Η κριτική της Τρόικα συνεχίζεται και παρακάτω. «Αν δεν εκσυγχρονιστούν οι επιχειρήσεις είσπραξης το 2013, είναι μάλλον απίθανο να αποδώσουν περισσότερα από ότι το 2012» τονίζουν οι τροικανοί και επαναλαμβάνουν ότι απαιτείται η ενδυνάμωση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών με ελεγκτές για να αυξηθεί ο ρυθμός είσπραξης των οφειλών. «Οι στοχευμένοι έλεγχοι για το 2013 θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των πρόσθετων ελεγκτών που θα μετατεθούν στην ΜΜΟ»